Guvernatorul Băncii Naționale face noi declarații privinid adoptarea monedei euro de către România. În decembrie Comisia de trecere la euro va face public un raport de fundamentare a deciziilor viitoare și un parcurs, un document privind măsurile care trebuie luate pentru a ajunge la țintă, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Potrivit acestuia, sunt 2 documente grele, voluminoase, câteva sute de pagini.
„Noi am facut eforturi serioase pentru a traduce documentul din româna în română, pentru a spune lucrurile într-un limbaj acceptabil. La 300 de pagini dacă nu e bună intenție, dacă e rea-voință, se pot gasi zeci de interpretări. Se fac știri total pe lângă subiect. Daca noi spunem că orizontul rezonabil pentru ca România sa ajungă să intre în ERM 2 în 2024, de acolo încolo nu mai este decât drum înainte, poate să dureze mai multi ani. (…) Ele trebuie ințelese ca argumente solide, nu ca trăsnăi, că vrea sau nu vrea guvernatorul. E o decizie politică de mare responsabilitate”, a spus Isărescu.
Potrivit acestuia, România a avut cel mai rapid proces de convergență.
„PIB pe locuitor în 2005 față de media europeană este la peste 60%. 30 de procente în mai puțin de 10 ani. Bulgaria a ajuns la mai puțin de 50%. (…) Asta nu e o cursa de sprint, e o cursă de maraton, de rezistență, reziliență. Toți suntem grăbiți că viața noastră este scurtă. Aici nu putem ușua. Zona euro nu e o zonă de convergență, Slovenia e cazul concludent. A intrat acum 10 ani și a mers în jos. Era la 70% din media europeana și a scăzut cu 5 procente în 10 ani. Am fost la sărbătoarea lor anul trecut, de 10 ani, și nu a fost o sărbătoare”, a precizat guvernatorul BNR.
În ultima vreme, declarațiile guvernatorului tind chiar să pară pesimiste. La un eveniment de specialitate, Isărescu a arătat că grăbirea procesului de aderare la zona euro va avea efecte nocive asupra României, o țară cu o economie încă firavă.
“Zona euro nu este un loc confortabil pentru economiile cu nivel scăzut de competitivitate sau cu pieţe rigide şi nu ar trebui să uităm că adoptarea euro implică un angajament permanent”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu la Conferinţa privind integrarea economică europeană 2018.