Luna septembrie se anunță a fi una foarte călduroasă și pe deasupra vor fi și furtuni. Tot anul 2019 ar putea fi unul dintre cei mai fierbinți dinn istorie. Specialiștii consideră schimbările climatice ca principalul motiv pentru aceste fenomene. De asemenea apa Mării Negre dar și a Mării Mediterane va avea o temperatură mai mare decât în anii trecuți.

Vestea proastă este că temperaturile ridicate din luna septembrie ar putea continua până în octombrie. Iar din toamnă vin furtunile de vară, îndeosebi în prima lună.

„Septembrie – depășesc 30 de grade. Precipitații luna septembrie – deficitară. Octombrie și noiembrie – același semnal, temperaturi medii mai ridicate decât normalul.

Apa Mării Mediterane, Negre, Oceanul Atlantic – mai ridicată decât normal. Vor fi formațiuni ciclonice care aduc ploi, furtuni de vară. Ploaie cu caracter torențial. Ploi scurte. Căderi de grindină.”, spune Floriana Georgescu, director executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Specialiștii spun că ar putea fi printre cei mai călduroși ani din 1880, de când se fac măsurători meteo și până în prezent. Recordul este deținut de anul 2016 în acest moment.

Schimbările climatice au un impact puternic asupra fenomenelor explică meteorologii care se uită cu neputință cum ard pădurile în Amazon, în Siberia şi Africa Centrală.

„Fumul degajat care oxidează, sunt substanțe care se pot constitui în nuclee de condensare, care să schimbe regimul de temperatură în zone vaste ale continentului”, mai spune Floriana Georgescu.