Deși ar fi fost de crezut că anii de represiune din Rusia şi-au atins obiectivele, ei bine, nu e așa. În decurs de doar trei săptămâni, serviciile de securitate şi instanţele din Rusia au depăşit noi praguri în campania lor de distrugere a duşmanilor, spionilor şi trădătorilor percepuţi de regimul lui Putin.
Regimul Putin nu se lasă ușor și atinge noi cote, alarmante chiar, în ceea ce privește represaliile, deși ar fi fost de crezut că Rusia şi-a atins demult obiectivele de forță contra opozanților.
În decurs de numai trei săptămâni, serviciile de securitate şi instanţele din Rusia au atins niveluri greu de crezut pentru o societate normală în campania lor de distrugere a duşmanilor, spionilor şi trădătorilor percepuţi de regimul lui Putin, a scris Reuters.
Arestarea, la 29 martie, a reporterului Evan Gershkovich de la Wall Street Journal a transmis un avertisment înfricoşător puţinilor jurnalişti occidentali rămaşi în Rusia cu privire la riscurile de a călători, de a vorbi cu sursele şi de a-şi face pur şi simplu meseria.
Astfel de măsuri nu au mai fost în Rusia din 1986
Ultima dată când Moscova a reţinut un jurnalist american pentru presupus spionaj – o acuzaţie pe care Gershkovich, ziarul său şi guvernul american o resping cu tărie – a fost în 1986, când ţara se afla încă sub regimul comunist sovietic.
Apoi, luni, politicianul de opoziţie Vladimir Kara-Murza a fost încarcerat pentru trădare şi răspândirea de „informaţii false” despre războiul Rusiei în Ucraina. Sentinţa sa de 25 de ani de închisoare a fost de trei ori mai lungă decât oricare alta impusă anterior pentru că s-a exprimat împotriva invaziei ruse.
A doua zi, susţinătorii lui Aleksei Navalnîi, cel mai proeminent critic al lui Vladimir Putin, care ispăşeşte 11 ani şi jumătate de închisoare pentru presupusă fraudă şi sfidare a instanţei, au declarat că acesta a fost bătut pentru prima dată de gardienii închisorii şi că se confruntă cu noi acuzaţii care îi pot aduce încă cinci ani pentru că ar fi obstrucţionat autorităţile penitenciare.
Avertisment înfricoșător!
Arestarea, la 29 martie, a reporterului Evan Gershkovich de la Wall Street Journal a transmis un avertisment înfricoşător puţinilor jurnalişti occidentali rămaşi în Rusia cu privire la riscurile de a călători, de a vorbi cu sursele şi de a-şi face pur şi simplu meseria.
Pe data de 30 martie 2023, Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB) a anunţat că l-a arestat pe Evan Gershkovich, la Ekaterinburg, fiind acuzat de strângerea de informaţii secrete de stat despre o companie rusă din domeniul apărării.
Potrivit agenției de presă Interfax, Evan Gershkovich este urmărit în baza articolului 276 al Codului Penal din Rusia. Conform informațiilor transmise de agenţia rusă de presă TASS, jurnalistul respectiv „a negat categoric” acuzaţiile care i-au fost aduse.