În urmă cu zece ani, Loredana Mariana Ispas, o polițistă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Prahova, a făcut o sesizare privind implicarea unui fost șef de Poliție din Mizil într-o rețea de proxenetism cu minore. Această sesizare a redevenit din nou în atenția publicului în contextul unei investigații care a scos la iveală grave nereguli în cadrul complexului turistic „Ferma Dacilor”, deținut de Cornel Dinicu.
Cornel Dinicu implicat într-un scandal de proxenetism în urmă cu zece ani
În plângerea sa, polițista menționa că comisarul șef Marius Rotaru, șeful Poliției Mizil la vremea respectivă, ar fi favorizat o rețea de proxeneți, iar printre victimele acesteia se afla și sora sa. Loredana Ispas acuza că atunci când victimele depuneau plângeri referitoare la constrângerile de a se prostitua, comisarul șef Rotaru nu înainta documentele pentru investigarea acestor cazuri către structurile specializate.
De asemenea, comisarul șef era acuzat de cămătărie, comerț ilicit și afaceri cu interlopi din Mizil, printre numele menționate fiind și cel al lui Cornel Dinicu, patronul de la „Ferma Dacilor”.
În plângere, Loredana Ispas preciza că fetele traficate erau duse la „parteneri de afaceri” cu influență în zona socială și economică a orașului, menționând explicit Hotelul Max din Mizil, care era dotat cu camere de cazare, restaurant și un centru SPA, precum și piscina privată aflată la ieșirea din Mizil către Buzău, lângă cartierul Dallas, care aparținea lui Cornel Dinicu.
În aceste locuri, potrivit plângerii, grupul coordonat de comisarul șef Rotaru desfășura activități de proxenetism, plasând femeile într-un mediu select și sigur pentru bărbați cu funcții de conducere în administrația Orașului Mizil și alte structuri.
Comisarul șef Marius Rotaru a fost reținut în 2016 sub acuzația de abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului, dar în martie 2023 a fost achitat definitiv de instanța superioară, care a constatat prescrierea faptelor. Cornel Dinicu a negat vehement toate acuzațiile formulate la adresa sa și și-a continuat proiectul „Ferma Dacilor”, transmite Adevărul.
Neregulile de la Ferma Dacilor au readus cazul în atenția publică
Incendiul tragic care a avut loc în complexul turistic „Ferma Dacilor” în ziua de Crăciun a readus acest caz în atenție, în contextul în care au existat numeroase neregulilor grave la pensiune. Printre acestea se numără lipsa autorizației de construire, a autorizației de securitate la incendiu și a autorizației de funcționare.
Șapte victime au murit carbonizate în incendiu, iar o a opta persoană este dispărută. Trupurile acestora au fost găsite de pompieri și au fost identificate pe baza probelor ADN. Printre cei decedaţi se află unul dintre copiii lui Cornel Dinicu, patronul pensiunii, fiul generalului Petru Băiceanu, şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei, finul lui Dinicu, Lucian Ene, şi doi copii ai săi, dar şi o studentă în anul II la Facultatea de Sociologie şi prietenul acesteia.