Potrivit acestuia, ceea ce înainte făceai cu 100 de lei, acum faci cu 200, adică jumătate din pensie sau din salariu este tăiată prin inflație.
„Să fie foarte clar: salariile și pensiile în România s-au tăiat masiv prin inflație. Pe hârtie au rămas la fel sau chiar au crescut. Nu mai ai 2.000 de lei, ai 2.500. Nu mai ai 5.000 de lei, ai 6.000 de lei. Dar, de fapt, prin inflație, ceea ce făceai în 2020 cu 100 de lei faci acum cu 200 de lei. Deci practic, jumătate din pensie sau salariu au tăiat prin inflație”, a explicat el la România TV.
Victor Ponta, atac la adresa lui Nicolae Ciucă
Totodată, președintele PRO România l-a ridiculizat pe premierul Nicolae Ciucă, pentru că „s-a rugat” de multinaționale să plătească taxe statului român.
„Bun, nu poate România singură să țină inflația, dar faptul că avem cele mai mari prețuri la energie din Europa, în condițiile în care ne-au făcut părinții noștri hidrocentrală, centrală pe cărbune, faptul că noi suntem primii care închidem centralele pe cărbune și nu scoate nicio vorbă Polonia, Germania, care le dezvoltă… Faptul că noi îi omorâm pe fermierii români și oriunde te duci, în orice supermarket și nu mai găsești niciun produs românesc… Dar avem taxe!
Am crezut că nu o să trăiesc așa ceva! L-am văzut la TV pe prim-ministrul Ciucă care se ruga de firme să plătească taxele. Cu tot respectul, dar ești prim-ministru! Tu nu te rogi de firme! Nu te milogești de ele, că nu ești milogul de la Guvernul României!”, a spus Victor Ponta.
Nicolae Ciucă, apel către marii contribuabili
Declarațiile lui Victor Ponta vin în contextul în care joi, pe 20 aprilie, Nicolae Ciucă a făcut un apel către marii contribuabili să își plătească datoriile la stat.
„Am luat decizia ca la nivelul guvernului să identificăm acele măsuri fiscale prin care să chibzuim mai bine cheltuielile, să ne asigurăm că la sfârșitul anului ne încadrăm în limitele de deficit. Toate aceste măsuri au survenit din momentul în care am constatat că există un deficit în colectare. Deficitul aparține preponderent marilor contribuabili.
Fac un apel public către marii contribuabili să-și plătească datoriile către stat. În același timp, dau sarcină instituțiilor statului să facă în așa fel încât să-și îndeplinească sarcinile de serviciu și să asigure colectarea acestor venituri.
Sunt elemente pe care le-am discutat cu ministrul Câciu, cu șeful ANAF, cu șeful de la Marii Contribuabili, cui șeful de la Vamă … Toți acești șefi de instituții trebuie să înțeleagă că e nevoie de coordonare foarte bună între instituții, dar și de o coordonare și un dialog cu cei cu care lucrează în mod nemijlocit”, a declarat șeful Executivului la începutul ședinței de Guvern.