Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat, duminică, autorizarea în regim de urgenţă a transfuziei de plasmă sangvină de la persoanele vindecate de COVID-19 la pacienţi spitalizaţi, acesta fiind deja un tratament deja larg utilizat în Statele Unite, notează AFP.

„Așteptam să fac asta de mult timp. Sunt bucuros să fac un anunț istoric pentru lupta noastră cu coronavirusul, anunț care va salva nenumărate vieți. FDA a emis o autorizație de urgență pentru un tratament numit plasmă de la convalescenți. S-a dovedit că reduce mortalitatea cu 35%, un număr incredibil”, a declarat liderul de la Casa Albă.

Donald Trump a pus presiune pe Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA), arătându-se nemulţumit că aceasta ar conspira să amâne lansarea acestor tratamente salvatoare până după alegerile prezidenţiale din noiembrie. FDA a autorizat deja transfuzia de plasmă de la persoanele vindecate de coronavirus, dar în anumite condiţii, în cadrul testelor clinice sau pentru bolnavii aflaţi într-o situaţie disperată.

Despre ce riscuri vorbesc unii medici în cazul transfuziei de plasmă?

Transfuzia acestei plasme care conţine anticorpi vizează să permită bolnavilor să elimine mai repede coronavirusul şi să limiteze pagubele asupra organismului. Dacă tratamentul a dat unele rezultate până în prezent, eficienţa sa exactă este încă dezbătută şi prezintă riscul unor efecte secundare şi de transmitere a agenţilor infecţioşi.

„Plasma persoanelor convalescente funcţionează probabil, deşi acest lucru ar trebui confirmat mai întâi de teste clinice, dar nu ca tratament de urgenţă pentru pacienţii grav bolnavi”, declară medicul Len Horovitz, specialist în pneumologie la spitalul Lenox Hill din New York.

În opinia sa, ar fi mult mai eficient dacă ar fi administrată încă de la primele semne ale bolii, ceea ce nu este cazul în prezent.

Potrivit Washington Post, peste 70.000 de pacienţi au primit deja o transfuzie de plasmă recoltată de la persoane convalescente, notează Agerpres.