Șeful Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, susține că Ucraina va deveni membru NATO, dar pe termen lung. Kievul a fost ajutat în tot acest timp de țările membre NATO pentru a face față agresiunii ruse.
Ucraina va deveni membră NATO, dar „pe termen lung”, a declarat, marţi, 28 februarie, secretarul general al NATO, în contextul în care Kievul solicită să adere la Alianţa Nord-Atlantică pe fondul invaziei militare ruse care durează mai bine de un an, relatează agenția de presă AFP.
Ţările NATO sunt de acord ca Ucraina să devină membră a Alianţei
„Ţările NATO sunt de acord ca Ucraina să devină membră a Alianţei, dar în acelaşi timp este o perspectivă pe termen lung”, a declarat Jens Stoltenberg în cadrul unei vizite în Finlanda, făcând apel la realizarea unui „cadru” pentru a evita orice nouă invazie pe viitor.
Aderarea Ucrainei la NATO este o linie roşie absolută pentru autoritățile de la Moscova, care a invocat riscul ca o astfel de aderare să se producă pentru a-şi justifica invazia.
Războiul preşedintelui Putin continuă şi nu există niciun semn că îşi schimbă planurile
„Problema actuală este să ne asigurăm că Ucraina rămâne o naţiune independentă şi suverană şi pentru asta trebuie să susţinem Ucraina”, a declarat în faţa presei Jens Stoltenberg.
„Războiul preşedintelui Putin în Ucraina continuă şi nu există niciun semn că îşi schimbă planurile. El vrea să controleze Ucraina şi nu se pregăteşte de pace, ci de război”, a declarat şeful alianţei militare occidentale.
„Trebuie de asemenea să găsim cadre care asigură că preşedintele Putin şi Rusia nu invadează Ucraina încă o dată”, a mai spus Stoltenberg într-o conferinţă de presă susţinută alături de premierul finlandez Sanna Marin.
Zelenski a semnat cererea de aderare la NATO după ce Putin a anexat ilegal patru regiuni ucrainene
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat, pe 30 septembrie, după ședința Consiliului de Securitate, cererea de aderare a țării sale la NATO, după ce Vladimir Putin a semnat alipirea ilegală la Rusia a patru regiuni ocupate militar parțial în Ucraina.
„Suntem aliați de facto. Acest lucru a fost deja realizat. De facto, am finalizat deja drumul nostru spre NATO. De facto, am dovedit deja interoperabilitatea cu standardele Alianței, acestea sunt reale pentru Ucraina – reale pe câmpul de luptă și în toate aspectele interacțiunilor noastre.
Avem încredere unii în alții, ne ajutăm reciproc și ne protejăm reciproc. Aceasta este ceea ce este Alianța. De facto.
Astăzi, Ucraina depune o cerere pentru a face de jure. Conform unei proceduri în concordanță cu semnificația noastră pentru protecția întregii noastre comunități. În cadrul unei proceduri accelerate”, a anunțat atunci Volodimir Zelenski, conform transcriptului declarației sale.