La finalul lunii mai, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 107,43 miliarde lei, în creştere cu 22% faţă de nivelul înregistrat la aceeaşi dată din 2022, potrivit statisticii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
„Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat într-un procent de 91% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB”, se menţionează în raport.
Titlurile de stat sunt ponderea
Tot la finalul lunii mai, titlurile de stat deţineau ponderea cea mai importantă în cadrul activelor, de 69,666 miliarde de lei, respectiv 64,9%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 22,256 miliarde de lei (20,7%), iar pe poziţia a treia obligaţiunile corporative, cu 6,702 miliarde de lei (6,2% din total active).
Fondurile de pensii private obligatorii aveau 8.062.213 milioane de participanţi în mai 2023 potrivit ASF.
În cadrul Pilonului II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.
Sistemul de pensii privat crește
În primul trimestru din 2023, sistemul de pensii administrat privat a atins o altă etapă importantă în ceea ce privește numărul de participanți care contribuie în mod obligatoriu cu 3,75% din salariul lor brut.
Această cifră a depășit pentru prima dată 8 milioane, ajungând la 8,04 milioane, marcând o creștere de aproape 2,5% față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, numărul persoanelor fizice care au retras fonduri din conturile lor a crescut, așa cum am menționat anterior, la 8.712, cu o plată medie de 18.135 de lei.
Cu toate acestea, banii de pensie a unor români scad în fiecare an. Este cazul județului Iași, care în prezent se află pe locul 6 pe lista judeţelor din ţară cu cele mai mari contribuţii lunare medii la Pilonul II. În urmă cu doi ani, județul Iași se situa în primul trimestru pe locul 3, după Bucureşti şi Cluj, iar anul trecut pe locul 5.
În prezent, județul Sibiu se află pe locul 5, diferența fiind de doar un leu. Contribuţia lunară medie înregistrată în judeţul Iaşi a fost de 276 lei/participant în aceeaşi perioadă, valoare care îl situează pe locul 6.
Salariaţii din județul Iași au virat într-o lună suma de 19,9 milioane lei, în martie 2023. În Cluj şi Timiş valoarea este aproape dublă, iar în Bucureşti este de peste 12 ori mai mare, potrivit ASF.
Astfel, bucureștenii aduc o contribuţie lunară medie la Pilonul II de 336 lei/participant în martie 2023, fiind urmată de Cluj, cu 325 lei/participant. În Timiş contribuţia a fost de 296 lei/participant (locul 3), iar în Ilfov de 288 lei/participant (locul 4). La Iaşi, este de 276 lei/participant.