Prețul la motorină a scăzut sub cel al benzinei
Pentru prima dată în ultimele 11 luni, prețul motorinei a coborât sub cel al benzinei, marcând o situație neobișnuită în cadrul pieței de carburanți. Motorina este vândută acum cu 7 lei și 36 de bani pe litru, cu trei bani mai puțin decât benzina, care se comercializează cu 7 lei și 39 de bani pe litru.
Această inversare de tendință vine după patru ieftiniri consecutive ale motorinei în această lună.
Vineri cea mai ieftină benzină standard costa 7,33 lei pe litru, iar pentru motorină standard prețul era de 7,37 lei pe litru.
Explicația pentru această schimbare de dinamică se datorează, în principal, evoluțiilor pe piața globală a petrolului. În timp ce România beneficiază de o producție internă suficientă de benzină, asigurată de resursele interne, motorina necesită în general importuri masive pentru a acoperi cererea națională.
În toamna anului trecut, diferența de preț dintre cele două tipuri de carburanți ajungea până la 1 leu și 50 de bani, reflectând dependența de surse externe pentru motorină.
În contextul unei cereri reduse și a supraofertei de pe piață, scăderea prețului motorinei se resimte nu doar în România, ci și în întreaga Europă. Reluarea livrărilor din India, un important cumpărător de petrol rusesc, a contribuit la saturarea pieței și la creșterea ofertei de motorină, influențând în mod direct prețurile la nivel global.
Cum evoluează prețurile la carburanți
Consiliul Concurenței a constatat că prețurile la carburanți la stațiile de alimentare urmează o evoluție similară cu cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină, cu o diferență de câteva zile. Acest lucru a fost observat în urma unui studiu care a reanalizat modul în care modificările în cotațiile Platts se reflectă în prețurile la pompă.
Cotația Platts reprezintă un preț de referință internațional pentru piața benzinei sau motorinei. Aceasta este determinată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderii de pe piața angro a combustibililor. Deși cotațiile Platts nu sunt publice, pe termen lung ele au tendința de a urma același trend cu prețurile barilului de petrol.
Astfel, atunci când cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină cresc, prețul la carburanți la pompă în România are tendința de a crește. Când cotațiile scad, prețurile la stațiile de alimentare au tendința de a scădea.
Majoritatea ajustărilor de prețuri la pompă au loc într-un interval de aproximativ o săptămână, atât în cazul creșterii, cât și în cazul scăderii cotațiilor internaționale de referință Platts.