Potrivit Afp, acuzațiile Indiei survin după o confruntare sângeroasă între armatele celor două ţări la mijlocul lunii iunie, informează agerpres.
În acest context, Ministerul Apărării indian a declarat că aceste incidente au avut loc sâmbătă seara în regiunea Ladakh, fără a spune însă dacă zona a fost din nou scena unor confruntări.
Armata chineză „a realizat mişcări militare provocatoare pentru a schimba statu quo-ul” la frontieră, a spus el, adăugând că cele două părţi vor purta luni discuţii.
Pe data de 15 iunie a acestui an, trupele celor două ţări s-au confruntat într-o vale disputată din Ladakh (nordul Indiei), prima confruntare sângeroasă între armatele celor două state în ultimii 45 de ani. Ciocnirile s-au soldat cu moartea a 20 de militari indieni şi a existat un număr necunoscut de victime în rândul armatei chineze.
Moartea soldaţilor indieni a provocat un val de indignare în India şi a condus la proteste antichineze, punând presiune asupra guvernului naţionalist hindus.
New Delhi şi Beijing s-au acuzat reciproc de aceste confruntări. Armatele celor două ţări au trimis zece mii de militari în regiune din iunie. Discuţiile militare şi diplomatice între cele două ţări pentru reducerea tensiunilor par a fi în prezent într-un impas.
Peste 30 de ani de conflicte
Ultima altercaţie sângeroasă între militari indieni şi chinezi a avut loc în 1975, când patru militari indieni au fost ucişi în Arunachal Pradesh (est). Niciun glonţ nu a fost tras la frontiera indiano-chineză de atunci.
Gradaţi de rang înalt din ambele tabere negociază la faţa locului pentru a dezamorsa situaţia, a anunţat armata indiană. La New York, o purtătoare de cuvânt a ONU a exprimat îngrijorarea Organizaţiei.
„Îndemnăm cele două părţi să dea dovadă de un maximum de reţinere”, a declarat presei Eri Kaneko, care a salutat o angajare între cele două ţări în vederea calmării situaţiei. La începutul lui mai, încăierări cu pumnii, pietre şi bastoane au avut loc între militari din cele două ţări în regiunea Sikkim, în estul Indiei, soldate cu mai mulţi răniţi.
Trupe chineze au avansat în zone considerate de India ca făcând parte din Ladakh, ceea ce a determinat New Delhi să trimită trupe în regiune.
„Dacă situaţia nu este gestionată corect, ar putea degenra în ceva mult mai mare decât ne-am imagina noi la început”, a declarat pentru AFP Harsh V. Pant, un analist de la Observer Research Foundation din New Delhi. „China, cu infrastructura ei mai bună, capacităţile sale militare superioare, poate crede că este momentul să împingă India să vadă până unde merge”, apreciază el.
India şi China au mai multe litigii teritoriale vechi, în sectoarele Ladakh şi Arunachal Pradesh. Confruntări în zone muntoase între armata indiană şi chineză au devenit mai frecvente în ultimii ani, ceea ce administraţia Trump intrerpretează drept un semn al unei agresivităţi chineze tot mai puternice în Asia.
În 2017, militari indieni şi chinezi s-au înfruntat timp de peste două luni pe un platou himalayan strategic în regiunea Bhutan.