Cei care vor să se imunizeze împotriva Covid, dar și a gripei, o pot face fără griji. Specialiștii arată că nu exista niciun impact negativ ca urmare a administrării concomitente a celor două vaccinuri.
Persoanele care doresc să se imunizeze pot primi în condiţii sigure un vaccin COVID-19 şi un vaccin antigripal în acelaşi timp.
Studiul a fost condus de Universitatea din Bristol
Studiul a constatat că reacţiile adverse raportate au fost în general uşoare până la moderate la testele efectuate cu trei vaccinuri antigripale şi unul dintre vaccinurile anti-COVID-19 Pfizer sau AstraZeneca.
„Acesta este un pas cu adevărat pozitiv, care ar putea însemna mai puţine programări pentru cei care au nevoie de ambele vaccinuri”, a declarat Rajeka Lazarus, consultant infecţionist la Spitalele Universitare Bristol şi Weston şi investigator principal pentru studii asupra vaccinurilor COVID-19.
„Rezultatele acestui studiu au fost prezentate în cadrul Comitetului comun pentru vaccinare şi imunizare (JCVI) pentru examinare şi îi va ajuta pe factorii de decizie în planificarea viitorului acestor programe importante de vaccinare”, a adăugat cercetătoarea.
Vaccinurile au fost realizate în aceeaşi zi, în fiecare braţ
Celor care au participat, li s-a administrat la o primă vizită un vaccin anti-COVID-19 şi un vaccin antigripal, urmate de un placebo la a doua vizită. Celor din alt grup li s-a administrat un vaccin anti-COVID-19 şi un placebo administrat în aceeaşi zi, urmate de un vaccin antigripal în a doua zi.
Studiul arată că 97% dintre participanţi şi-au exprimat dorinţa de a primi două vaccinuri în cadrul aceleiaşi vizite în viitor.
România și doza trei de vaccin
Platforma națională permite deja programarea persoanelor interesate, după ce echipa de dezvoltare a Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) a finalizat implementarea noilor funcționalități și optimizările necesare.
Condiții de vaccinare pentru doza trei
Toate persoanele vaccinate împotriva COVID-19 cu două doze (completă sau heterologă) și pentru care au trecut şase luni (180 de zile) de la schema completă se pot programa în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro pentru administrarea dozei de rapel (booster).
Indiferent dacă administrarea primelor două doze s-a realizat cu programare în platformă sau direct în centrul de vaccinare, toate persoanele care îndeplinesc cele două condiții se pot programa pentru doza de rapel (booster).