Anunț de ultimă oră pentru toate persoanele care se vaccinează cu vaccinul produs de Pfizer. Personalul medical din Israel vine cu noi informații. Ce trebuie să știe cei care se încadrează în această categorie?
Cei care se vaccinează cu Pfizer trebuie să știe acest lucru. Potrivit unui studiu realizat în rândul personalului medical de la un spital israelian, prima doză de vaccin anti-COVID19 dezvoltat de Pfizer este eficientă în proporţie de 85%.
Rezultatele studiului alimentează astfel dezbaterile cu privire la schema recomandată de două doze, relatează vineri Reuters, citată de Agerpres.
Mai exact, potrivit sursei citate, se pare că constatările Centrului Medical Sheba arată o eficacitate generală de circa 95% într-un regim de două doze efectuate la distanţă de 21 de zile în cazul vaccinului dezvoltat de Pfizer împreună cu BioNTech.
De menționat este faptul că, Studiul Sheba, care urmează să fie publicat în revista medicală The Lancet, vine la o zi după ce cercetători canadieni au sugerat că a doua doză de vaccin Pfizer ar trebui amânată având în vedere nivelul ridicat de protecţie oferit de prima doză, ceea ce ar putea creşte astfel numărul persoanelor vaccinate.
Cercetarea lor a arătat o eficacitate de 92,6% după prima doză de Pfizer, pe baza unei analize a documentelor transmise în decembrie de compania farmaceutică către Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA. În răspunsul său, Pfizer a declarat că schemele de vaccinare alternative nu au fost încă evaluate şi că decizia de a face acest lucru revine autorităţilor sanitare.
Anunț major despre vaccinul Pfizer
Totodată, studiul Sheba a mai arătat că în rândul celor 7.214 de angajaţi ai spitalului care au primit prima doză în ianuarie, a existat o reducere de 85% a cazurilor simptomatice de COVID-19 în decurs de 15 până la 28 de zile. Trebuie menționat faptul că reducerea generală a infectărilor, inclusiv a cazurilor asimptomatice detectate prin testare, a fost de 75%.
Epidemiologul Gili Regev-Yochay de la Centrul Medical Sheba a făcut și el o remarcă. Acesta a atras atenţia însă că persoanele studiate în rândul personalului medical au fost „în majoritate tinere şi sănătoase”.
Spre deosebire de studiul clinic Pfizer, „nu avem mulţi (angajaţi) cu vârsta peste 65 de ani”, a declarat ea pentru jurnalişti, subliniind însă că studiul Sheba a avut loc în timpul unei creşteri a numărului de cazuri de COVID-19 în Israel, care a condus la numeroase internări.