Anunț major pentru elevi. Ce ore vor fi introduse de pe 8 februarie

Sorin Cîmpeanu

Anunț major pentru elevi. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, vine cu noi informații privind redeschiderea școlilor. El a explicat și scenariile luate în calcul pentru următoarea perioadă.

Ministrul Educaţiei vine cu noi vești pentru elevi. Acesta a explicat luni cum se va face revenirea la şcoală dacă în 8 februarie are loc redeschiderea şcolilor. Potrivit acestuia, există trei scenarii în funcţie de care se va face organizarea cursurilor.

Este vorba despre scenariul verde, scenariul galben și scenariul roșu. În ciuda acestui lucru însă, ministrul precizează că își dorește ca școala să înceapă pe data de 8 februarie.

„Ne dorim ca școala să înceapă, conform celor anunțate, în 3 scenarii: scenariul verde (rata de infectare să fie sub 1 la mia de locuitori -toate școlile deschise), scenariul galben (între 1 și 3 la mia de locuitori rată de infectare – grădinițe, învățământ primar plus clasele VI-VIII și XII-XIII, de asemenea cu prezență fizică), și scenariul roșu (cu rata de infectare peste 3 la mie, dar nu mai mult de șase la mie, pentru că știm bine că la peste șase la mie intră în carantină întreaga localitate – vor merge fizic toți copiii de grădiniță și elevii din învățământul primar). Universitățile, beneficiind de autonomie universitară, vor lua propriile decizii”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la Digi FM.

Anunț major pentru elevi privind orele de curs

În ceea ce privește recuperarea orelor de curs, potrivit ministrului, profesorii care predau ore „remediale” şi „ore de consolidare” a materiei vor putea primi bani în plus.

„În interiorul acestor ore numite generic remediale se pot organiza şi ore de consolidare a materiei predate. În cazul în care un profesor a predat absolut tot, elevii au asimilat absolut tot ce a predat şi aceşti profesori vor avea dreptul să acceseze aceste ore de pregătire pentru consolidarea performanţei de data aceasta şi nu pentru recuperarea pierderilor.

Vor putea primi bani şi aceşti profesori (n.r. care consolidează materia)”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Totodată, ministrul Educaţiei a subliniat faptul că acţiunile de recuperare necesită frecvenţă fizică în şcoală, „iar cei care sunt în scenariul galben şi roşu nu vin toate clasele cu prezenţă fizică în şcoală”.

„Nu este obligatoriu ca toţi cei care se află în situaţie de risc cu privire la neîncheierea situaţiei şcolare pe semestrul I să participe la toate cele 16 săptămâni. Aceste pachet de cinci ore pe săptămână vreme de 16 săptămâni poate fi partajat, divizat pentru mai multe grupuri de elevi – două, trei, patru. Numărul de ore remediale va fi stabilit de evaluările pe care fiecare profesor le va face.

Pachetul de cinci ore săptămânal poate fi organizat în funcţie de decizia profesorului luată împreună cu elevii şi cu consultarea părinţilor. Ministerul Educaţiei susţine absolut orice variantă”, a explicat Sorin Cîmpeanu.