Dmitri Peskov, despre discuțiile Rusia-SUA privind Ucraina
Duminică, pe 13 aprilie, Kremlinul a anunțat că discuțiile cu echipa președintelui american Donald Trump referitoare la Ucraina progresează „foarte bine”, însă a subliniat că este încă prea devreme pentru a aștepta rezultate imediate, având în vedere deteriorarea semnificativă a relațiilor bilaterale în perioada mandatului predecesorului său, Joe Biden.
”Totul merge foarte bine”, a declarat el pentru televiziunea de stat rusă, într-un interviu acordat jurnalistului Pavel Zarubin.
Întrebat despre diferențele de viziune privind starea relațiilor ruso-americane, Dmitri Peskov a afirmat că există contacte pe diverse nivele, incluzând ministerul de externe, agențiile de informații și Kirill Dmitriev, emisarul lui Putin pentru investiții.
”Dar, desigur, este imposibil să ne aşteptăm la rezultate imediate”, a spus acesta, făcând referire la pagubele suferite de relaţiile bilaterale în timpul administraţiei Biden, potrivit Reuters.
Întrebat dacă o întâlnire între Putin și Trump este tot mai aproape, Peskov a afirmat că cele două părți „merg împreună pe acest drum cu răbdare”, însă restabilirea relațiilor necesită „multă muncă serioasă și migăloasă”. Declarațiile sale sugerează că o astfel de întâlnire „necesită mai multă muncă, mai mult timp”.

SUA prelungesc sancțiunile impuse Rusiei de către administrația Biden
Amintim că Statele Unite au hotărât să prelungească sancțiunile impuse Rusiei de administrația Biden. Președintele Donald Trump a luat această decizie în contextul în care Washingtonul continuă să considere că acțiunile regimului de la Kremlin constituie o amenințare pentru securitatea națională.
Liderul de la Washington a decis să prelungească pentru încă un an sancțiunile impuse de administrația Biden Federației Ruse, menținând astfel starea de urgență declarată în 2021 în relațiile dintre cele două țări.
Decizia a fost oficializată prin publicarea în Federal Register, jurnalul oficial al administrației americane. Măsurile adoptate vizează „activitățile externe dăunătoare” ale guvernului rus, care, potrivit declarațiilor Casei Albe, continuă să reprezinte „o amenințare extraordinară la adresa securității naționale, politicii externe și economiei Statelor Unite”.
În documentul oficial se subliniază că, în ciuda schimbărilor de administrație, evaluarea riscurilor generate de comportamentul Kremlinului rămâne constantă.
Se face referire specifică la implicarea Rusiei în atacuri cibernetice asupra instituțiilor americane, la încercările de influențare a alegerilor prin practici corupte transnaționale și la acțiunile împotriva disidenților și jurnaliștilor, desfășurate atât pe teritoriul Federației Ruse, cât și în afacerea sa. Mai multe puteți citi aici.