La începutul săptămânii, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a stabilit într-o hotărâre, care vizează dezlegarea unor chestiuni de drept, câteva aspecte referitoare la pensia de urmaș, care vor fi de mare ajutorul în cazul anumitor persoane.

Mai exact, potrivit deciziei luate de ICCJ, din acest moment, pensia de urmaș poate fi încasată și de soțul sau soția supraviețuitoare atunci când sunt îndeplinite condițiile unei durate de cel puțin 15 ani a căsătoriei și vârsta standard de pensionare.

De asemenea, ICCJ mai clarifică și faptul că pensia de urmaș poate fi încasată și în momentul în care pensionarea s-a făcut mai devreme, cu reducerea vârstei potrivit legii.

Cine poate încasa pensia de urmaș?

Este vorba despre Decizia nr. 19/2022, în care ICCJ stabilește că „în interpretarea art. 85 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 şi art. 3 alin. (1) lit. v) din Legea nr. 263/2010, vârsta standard de pensionare pentru acordarea pensiei de urmaş este atât vârsta standard de pensionare din Anexa nr. 5 a Legii pensiilor nr. 263/2010, cât şi vârsta standard de pensionare redusă în condiţiile legii”.

În ceea ce privește prevederile legii, în legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, la art. 85 alin. (1), se menționează că soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș pe tot timpul vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani.

În același timp, legea pensiilor mai prevede și că persoanele care au realizat stagii de cotizare în condiții deosebite de muncă beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare în funcție de timpul petrecut în aceste condiții.

În momentul în care a fost trimisă sesizarea la ICCJ, Curtea de Apel sublinia clar anumite aspecte. Mai exact, sursa citată preciza că vârsta standard de pensionare reprezintă vârsta la care bărbații și femeile pot obține pensie pentru limită de vârstă, precum și vârsta din care se operează reducerile prevăzute de lege.

„Curtea apreciază că trimiterea făcută de leguitor în cuprinsul art. 66 din HG 257/2011 (normele de aplicare ale Legii pensiilor, n.red.), doar la vârsta prevăzută în Anexa 5 a Legii 263/2010 (anexa 5 reglementează vârstele standard de pensionare, n.red.), anexă ce nu cuprinde și reducerile de vârstă, nu poate conduce la înlăturarea la beneficiul pensiei de urmaș a celor care îndeplinesc condițiile de pensionare pentru limită de vârstă cu reducerile prevăzute de lege”, se arată în sesizare.

Ce s-a schimbat?

Trebuie menționat faptul că în momentul în care sunt îndeplinite toate condițiile legale, pensia de urmaș poate fi încasată concomitent cu orice alt tip de pensie, pentru limita de vârstă, pensia anticipată parțial sau nu și pensia de invaliditate, scrie avocatnet.ro. 

În acest sens, decizia luată de ICCJ clarifică faptul că, soția sau soțul supraviețuitor care are dreptul la pensie proprie, indiferent că este vorba de pensionare pentru vârsta standard sau cea redusă, și care a avut o durată a căsătoriei de cel puțin 15 ani îndeplinește toate condițiile pentru acordarea pensiei de urmaș.

Pentru a intra în vigoare și pentru a deveni obligatorie, decizia ICCJ trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial.