Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, se păstrează la o valoare favorabilă pentru cei care au contractat împrumuturi. Apar însă modificări în evoluția referinței la 6 luni.
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, se păstrează la o valoare scăzută. Iar referința la 6 luni se află la cel mai scăzut nivel din martie până în prezent.
Astfel, după ce miercuri ROBOR la trei luni a urcat ușor, la 3,14%, joi a scăzut din nou la 3,13%.
Marţi, ROBOR la 3 luni ajunsese la 3,13%, cel mai coborât nivel din 20 martie, când a fost tot 3,13%.
Totodată, indicele ROBOR la 6 luni a scăzut de la 3,31% la 3,29%. Acesta este cel mai coborât nivel din 15 martie, când a fost tot 3,29%.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.
BNR a publicat, la începutul lunii mai, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Valoarea acestuia, pentru primul trimestru din 2019, a crescut la 2,63%, de la 2,36% în T4 2018.