Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat joi că în prezent, în România, se desfășoară un antrenament al rachetiştilor navali. Astfel, în această săptămână, rachetiştii au executat un antrenament în teren, într-un raion la sud de Mangalia.
Au fost deplasate în teren detaşamente mobile de lansare, autospeciale de asigurare logistică și cu aparatură de verificare şi de control al rachetei, precum şi mijloace de luptă CBRN.
„Instrucţia rachetiştilor navali!
Implicaţi în pregătirea trecerii pe noile sisteme de instalații mobile de lansare rachete antinavă, care vor intra în dotarea Forţelor Navale Române în anul 2024, rachetiştii navali din cadrul Divizionului 508 Rachete de Coastă se instruiesc zilnic pe detaşamentele mobile de lansare.
În această săptămână, rachetiştii au executat un antrenament în teren, într-un raion la sud de Mangalia. Au fost deplasate în teren detaşamente mobile de lansare, autospeciale de asigurare logistică și cu aparatură de verificare şi de control al rachetei, precum şi mijloace de luptă CBRN. Conştienţi de faptul că de munca fiecăruia dintre ei va depinde succesul misiunilor de foc, militarii implicaţi au dat dovadă de profesionalism în abordarea fiecărui aspect din procesul de pregătire.
Activitatea de instruire a contribuit la dezvoltarea deprinderilor comandanților şi a echipajelor care deservesc tehnica auto și instalațiile mobile de lansare rachete pentru conducerea și executarea marșului, pentru identificarea și ocuparea pozițiilor de lansare, pe timp de zi, în raioane neamenajate, precum și pentru executarea misiunilor specifice.”, a anunțat Ministerul Apărării Naționale, pe pagina oficială de Facebook.
România, în centrul pregătirilor NATO de consolidare a flancului estic la Marea Neagră
„Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, anunța pe 11 februarie, de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, că miniştrii apărării din NATO se vor întâlni şi vor discuta despre cum se va putea întări și mai mult prezenţa aliată pe flancul estic, propunând, astfel, înființarea de noi grupuri de luptă, inclusiv în România. Săptămâna aceasta, urmează să se ia, la Bruxelles, decizii care confirmă și mai mult importanța strategică a țării noastre ca aliat transatlantic, în contextul apărării comune în fața amenințărilor și provocărilor ruse, la Marea Neagră.
„Salut oferta Franţei de a conduce un grup de luptă aici în România”, a afirmat Jens Stoltenberg, în contextul organizării, în perioada 16-17 februarie, la Bruxelles, a reuniunii ministeriale NATO, la care s-ar putea decide dislocarea unui grup de luptă al NATO în România.
Potrivit unei analize a agenției Reuters, miniștrii apărării NATO ar trebui, în următoarele zile, să pună în mișcare un plan de constituire a patru grupuri de luptă multinaționale în sud-estul Europei, ca răspuns la consolidarea militară a Rusiei în Ucraina. Însă, având în vedere unele semnale diplomatice publice, desfășurarea unor grupuri de luptă de aproximativ 1.000 de militari în Bulgaria, Slovacia și Ungaria are puține șanse. În schimb, NATO ia serios în considerare o forță multinațională, condusă de Franța, în România, care să coordoneze exercițiile aliate în Europa de Est și să permită trupelor să intre și să iasă din regiune fără a stabili o prezență oficială permanentă.”, a scris MApN, pe Facebook.