'Poziţia guvernului nu s-a schimbat în aceste ultime săptămâni. Articolul 50 nu va fi activat înainte de sfârşitul anului', a indicat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Londra.
Premierul conservator Theresa May a anunţat deja nu intenţionează să iniţieze acest proces până la sfârşitul anului în curs sau începutul anului viitor. Odată activat, acest articol stabileşte o perioadă legală de doi ani pentru negocierea termenilor ieşirii din UE.
Însă unele publicaţii britanice au avansat în ultimele zile posibilitatea ca executivul de la Londra să amâne şi mai mult acest demers, până la finele anului viitor.
Potrivit cotidianului The Times, executivul condus de Theresa May ar dori să aştepte rezultatul alegerilor generale ce vor avea loc în Franţa în luna mai şi în Germania în septembrie.
După ce la referendumul desfăşurat în Marea Britanie în iunie 51,9% dintre cei prezenţi la urne au votat pentru Brexit (ieşirea din UE), responsabilii comunitari au cerut Londrei să înceapă cât mai repede procesul retragerii din blocul comunitar.
BREXIT-ul nu-i mai sperie pe britanici
Britanicii sunt mai puţin pesimişti în legătură cu impactul Brexitului asupra economiei. Față de luna trecută a scăzut semnificativ numărul celor care se așteptau ca situația economică să se înrăutățească pe parcursul anului viitor. Dacă luna trecută 57% dintre britanici aveau acest asentiment, acum procentul a scăzut la 43%, scrie Bloomberg, care citează un sondaj realizat de Ipsos Mori.
Mai mult, a crescut, de la 23% la 28%, și numărul celor care se așteaptă ca economica să se îmbunătățească. Cifrele oficiale publicate săptămâna trecută arată un impact redus al Brexitului asupra consumatorilor sau asupra pieţei muncii, deşi presiunile inflaţioniste create de o scădere a lirei au început să se adune.
Totuși, după votul din luna iunie pe piața muncii se resimt primele efecte. În sectoare precum vânzări, securitate sau menajul salariile au înregistrat deja scăderi.
Resolution Foundation, o companie din Londra, estimează că salariile muncitorilor care lucrează în industriile cele mai afectate de Brexit din Marea Britanie vor creşte însă între 0,2% şi 0,6% până în 2018 dacă fluxul de migranţi va fi redus imediat la ţinta guvernamentală de 100.000 pe an, faţă de nivelul actual de 333.000.