Administraţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a oferit, printr-un comunicat oficial transmis miercuri, lămuriri privind contribuabilii scutiți de obligația depunerii Declarației informative D 406 SAF-T. Modificările aduc claritate în aplicarea legislației fiscale pentru diverse categorii de contribuabili.

ANAF anunță ce categorii sunt exceptate de la obligația depunerii

ANAF a anunțat că unitățile de cult, asociațiile de proprietari și persoanele juridice fără scop patrimonial sunt exceptate de la depunerea Declarației informative D 406 SAF-T.

declarație, saf-t, anaf
SURSA FOTO: ANAF

În aceeași categorie se includ și:

  • persoanele fizice autorizate,
  • întreprinderile individuale,
  • întreprinderile familiale,
  • persoanele fizice care desfășoară activități cu scop lucrativ
  • societăţile profesionale de avocaţi cu răspundere limitată
  • cabinetele individuale de avocat,
  • societăţile profesionale notariale
  • birourile individuale notariale,
  • cabinetele medicale individuale.

Alte entități vizate sunt asociațiile familiale, societățile profesionale de avocați cu răspundere limitată, cabinetele individuale de avocat, societățile profesionale notariale și cabinetele medicale individuale.

Aceste entități sunt scutite deoarece utilizează un sistem de raportare simplificat, bazat pe contabilitatea în partidă simplă, conform precizărilor legale în vigoare.

Fundamentarea deciziei ANAF

„În contextul în care, conform prevederilor legale, unitățile de cult, asociațiile de proprietari și persoanele juridice fără scop patrimonial, care prin actul normativ de înființare, prin legi speciale sau prin alte acte normative au obligația ținerii contabilității în partidă simplă, folosesc un sistem de raportare simplificat, respectiv contabilitatea în partidă simplă, la fel ca și contribuabilii care sunt deja exceptați de la depunerea fișierului standard de control fiscal (SAF-T), conform O.P.A.N.A.F. nr. 1783/2021 modificat prin O.P.A.N.A.F. nr. 373/2022 şi OPANAF 2518/2022, s-a identificat necesitatea modificării şi completării Anexei 5 a OPANAF nr. 1783/2021, în sensul clarificării în mod expres a exceptării de la depunerea declaraţiei D-406 SAF-T şi a entităţilor menţionate mai sus”, se arată în comunicatul oficial.

Publicarea proiectului legislativ pe portalul ANAF

Pe 3 ianuarie 2025, ANAF a publicat pe portalul său, în secțiunea „Transparență decizională”, un proiect de act normativ menit să aducă modificări Anexei 5 la Ordinul Președintelui A.N.A.F. nr. 1783/2021.

Documentul detaliază natura informațiilor ce trebuie declarate prin fișierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura și condițiile de transmitere.

Totodată, proiectul legislativ include termenele de transmitere a fișierului SAF-T, datele de la care anumite categorii de contribuabili devin obligate să-l depună și justificarea necesității acestor modificări.

Proiectul legislativ este însoțit de un referat de aprobare care explică detaliat motivele adoptării noilor reglementări.

Astfel, ANAF continuă procesul de armonizare a cadrului legislativ, facilitând conformarea contribuabililor și eliminând eventualele ambiguități din legislație.