Așadar, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a transmis un mesaj în atenția elevilor și studenților care beneficiază de pensie de urmaș. Potrivit anunțului, aceștia trebuie să facă următoarele lucruri.
„Elevii beneficiari ai unei pensii de urmaş, care au împlinit vârsta de 16 ani, au obligația să prezinte, până la data de 25 septembrie 2023 adeverința din care să rezulte că în anul școlar 2023–2024, urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii”, a scris CNPP într-o postare realizată pe Facebook.
Banii din pensie se rețin de la plată în cazul nedepunării adeverinței
Potrivit autorităților, pensia de urmaș aferentă lunii octombrie 2023 se reține de la plată în cazul nedepunării adeverinței. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a subliniat că studenții beneficiari ai unei pensii de urmaş, în vârstă de până la 26 de ani, au următoarele obligații:
- să transmită/depună la sediul caselor teritoriale de pensii o declarație pe propria răspundere privind continuarea studiilor. Termenul limită este de 25 septembrie 2023.
În cazul nedepunerii declarației, pensia aferentă lunii octombrie va fi reținută de la plată, potrivit procedurii.
- să prezinte caselor teritoriale de pensii adeverința în original din care să rezulte că în anul universitar 2023-2024, urmează o formă de învățământ superior, organizată potrivit legii. Termenul limită este de 25 octombrie 2023.
În situația neprezentării până la data de 25 octombrie a adeverinței, pensia de urmaș aferentă lunii noiembrie va fi reținută.
Există mai multe situații în care plata banilor se suspendă
Anterior, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a explicat că există mai multe situații în care plata banilor se suspendă. O astfel de situație este cea în care pensia de invaliditate gradul I sau II și Pensia de urmaş gradul I sau II de invaliditate, se cumulează cu venituri obținute în baza unui contract individual de muncă; în baza unui raport de serviciu (funcționar public); de persoane care desfășoară activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.