Cardurile de alimente a 2,5 milioane de români vor fi și încărcate cu o nouă tranşă de 250 de lei. Mai mult, în cursul lunii octombrie, peste 300.000 de angajaţi din Educaţie vor beneficia de prima de carieră didactică, respectiv de carieră profesională.
Adrian Câciu, anunț despre cardurile de alimente
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, anunță că, spre sfârşitul lunii octombrie, peste 300.000 de angajaţi din Educaţie vor primi drepturile promise. Este vorba despre prima de carieră didactică pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, în valoare de 1.500 de lei. Respectiv prima de carieră profesională pentru personalul nedidactic, de 500 de lei.
Totodată, în jurul datei de 15 octombrie, se estimează că vor fi încărcate cardurile pentru alimente cu o nouă tranşă de 250 de lei. De acești bani beneficiază peste 2,5 milioane de persoane.
Adrian Câciu a scris, marţi, pe Facebook că angajaţii din educaţie vor beneficia de alocare financiară suplimentară de 427 milioane lei.
”Acest tip de sprijin se va acorda în conformitate cu prevederile OUG 58/2023. Estimarea noastră fiind că banii vor ajunge la personalul din educaţie în perioada 20-27 octombrie”, a precizat el.
Câciu a adăugat că, tot în luna octombrie, vor fi alimentate cardurile pentru alimente cu o nouă tranşă de 250 de lei pentru peste 2,5 milioane de persoane eligibile în programul Sprijin pentru România, estimarea fiind că, în 15 octombrie, cardurile vor fi alimentate.
”La acest moment aşteptăm alimentarea conturilor MIPE de către Ministerul de Finante pentru implementarea cu succes şi la timp a acestor măsuri asteptate de români şi asumate de către Guvernul României”, a menţionat ministrul Proiectelor Europene.
Pentru ce se pot folosi banii?
Prima de carieră didactică se acordă pentru realizarea mai multor obiective. Acestea sunt:
- susținerea cadrelor didactice pentru adaptarea continuă a competentelor educaționale. În vederea creșterii performanței elevilor și studenților care participă la activitatea educațională.
- susținerea cadrelor didactice din sistemul de învățământ preuniversitar și universitar de stat pentru tranziția și adaptarea continuă a competențelor educaționale la transformarea digitală specifică activităților educaționale destinate elevilor și studenților.
Banii se acordă doar pentru cheltuieli efectuate pe teritoriul României. Aceste cheltuieli sunt:
- cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora.
- cheltuieli pentru echipamente IT.
- cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora.
- un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.