Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) a efectuat recent analize pentru a determina cât de sănătoasă este carnea de pui din România. Analizele au fost efectuate și pentru ouăle pasărilor de la noi din țară. De asemenea, s-au mai oferit și informații desper antibioticele folosite.
Adevărul despre carnea de pui din România
Potrivit reprezentanților Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), conform rezultatelor analizelor recente realizate de Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), carnea de pui și ouăle produse în România sunt sigure pentru consumatori. Reprezentanții au demonstrat, astfel, că producătorii români respectă cu strictețe legislația în vigoare.
Conform comunicatului emis de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), datele publicate în Raportul EFSA din 26 februarie 2024 confirmă din nou că românii beneficiază de acces la ouă și carne de pasăre sigure, provenite de la producătorii din România.
Raportul EFSA a analizat peste 3.200 de probe prelevate din carne de pasăre și ouă pentru hormoni și alte reziduuri.
Toți producătorii de carne de pasăre și ouă consum din România sunt angajați în respectarea riguroasă a legislației în vigoare. De asemenea, ei sunt supravegheați în mod constant de către ANSVSA.
„Rezultatele analizelor au arătat că, din cele 2.721 de probe prelevate din carne de pasăre şi 481 probe prelevate din ouă de consum, analizate pentru hormoni şi alte reziduuri, nu a fost depistată nici o probă neconformă, iar din cele 269 de probe pentru reziduurile de antibiotice doar o probă a fost neconformă”, a declarat preşedinte UCPR, Ilie Van.
Numărul de probe analizate în 2022 pentru România este superior celui din UE
Conform informațiilor furnizate, numărul de probe pentru control este stabilit conform Directivei 96/23/CE de către Comisia Europeană, în raport cu efectivele de păsări din fiecare țară.
„Numărul de probe analizate în 2022 pentru România este superior numărului mediu de probe analizate în UE, fiind efectuate 2.721 de teste pentru hormoni şi alte substanţe reziduale în carnea de pasăre, 481 de probe prelevate din ouă de consum precum şi 269 de probe pentru reziduurile de antibiotice”, a adăugat acesta.
În plus, laboratoarele de stat utilizează metode de analiză și control conform recomandărilor Comisiei Europene, acestea fiind supuse verificărilor anuale.
ANSVSA efectuează periodic și neanunțat recoltarea probelor pentru analize, fără ca producătorii să fie notificați în prealabil. De asemenea, crescătorii de păsări și fermierii sunt obligați să efectueze supraveghere săptămânală prin programe de autocontrol.
Cum se folosesc antibioticele?
Antibioticele sunt utilizate exclusiv în scop curativ, ca tratament pentru diverse afecțiuni ale păsărilor. Ele sunt administrate sub prescripţia şi supravegherea medicului veterinar.
De la data finalizării tratamentului cu antibiotice şi până la abatorizare se respectă „timpul de aşteptare”, astfel încât în carne să nu existe reziduuri de antibiotice.
„În fiecare exploataţie avicolă din România există un registru în care se menţionează obligatoriu denumirea antibioticului administrat, perioada de tratament şi timpul de aşteptare necesar eliminării antibioticelor din organism. Totodată, după sacrificare, se prelevează din nou probe, atât din carne cât şi din furaje, care se analizează”, explică reprezentanţii UCPR.