Suma concediilor medicale a crescut semnificativ
Potrivit lui Alexandru Rafila, este vorba de chestiuni simple, precum răceli sau dureri de spate. Iar pentru acestea, se primește o sumă din partea CNAS, impozitată cu 10 la sută, adică contribuția la asigurări de sănătate. Majoritatea cazurilor sunt însă exceptate de la plata acestei taxe, a precizat el.
„A existat totuşi o discuţie legată de concediile medicale. Concediile medicale sunt plătite de CNAS. Suma acestor concedii, în ultimii ani, a crescut de la 1 la 6 miliarde de lei, de şase ori în câţiva ani. Acuma, sigur, a fost şi pandemia la mijloc, dar e o sumă importantă 6 miliarde lei. (…) E vorba de răceli, dureri de spate, chestiuni simple (pentru care primeşti o sumă de la CNAS impozitată cu 10 la sută), adică contribuţia la asigurări de sănătate. Oricum, majoritatea cazurilor sunt exceptate de la plata acestei taxe”, a declarat el la Prima TV.
Ministrul Sănătății a explicat că, în cazul unui medic care eliberează un număr mare de concedii medicale pe zi, este necesară o verificare inițială înainte de a se evalua riscurile penale.
„Trebuie văzut cum le eliberează. El are un contract cu CNAS, contractul ăla poate să fie păstrat, suspendat. Absolut, că există nişte riscuri, dar riscurile există când există şi un control”, a spus acesta.
„Taxa pe boală” nu este o taxă suplimentară
Alexandru Rafila a afirmat că „taxa pe boală” nu reprezintă o taxă suplimentară. Potrivit lui, inițiativa aparține Ministerului Finanțelor.
„Nu este o taxă suplimentară. Aş vrea să ne lămurim cu un lucru, că toată lumea mă întreabă pe mine, ca ministru al Sănătăţii, cum e cu taxa asta. În primul rând, când s-a introdus taxa asta, în prima variantă a ordonanţei, nu a întrebat nimeni, nimic. A fost iniţiată de Ministerul de Finanţe, am contrasemnat-o, e pur şi simplu o taxă care stabilea fiscalitatea din România, că despre asta discutăm. Nu este în grădina Ministerului Sănătăţii stabilirea taxelor şi impozitelor în România”, a explicat ministrul.
Taxa pe boală, eliminată pentru anumite categorii de pacienți
Amintim că miercuri, pe 10 aprilie, Alexandru Rafila a subliniat că politica fiscală a României nu este elaborată de către Ministerul Sănătății. Acest lucru vine în contextul eliminării taxei pe boală pentru anumite categorii de pacienți.
Întrebat despre posibilitatea ca unii pacienți să se simtă discriminați din cauza eliminării acestei taxe doar pentru anumite grupuri, ministrul a remarcat că forma finală a Ordonanței de Urgență este încă în discuție, motiv pentru care a evitat să facă alte comentarii în acest sens.
Marți, guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care elimină taxa cunoscută sub denumirea de „taxa pe boală” pentru mai multe categorii de persoane aflate în concediu medical.
Conform noilor reglementări, mamele cu copii bolnavi sau aflați în pericol, femeile gravide, cele în concediu maternal, pacienții care suferă de boli grave și îngrijitorii acestora, precum și cazurile medicale urgente care implică un pericol iminent pentru viață, nu vor mai fi obligate să plătească contribuția socială pentru concediul medical.
Mihai Constantin a clarificat că principiul este următorul: pe verso-ul unei foi de concediu medical se regăsește o listă cu diverse cote și indici.
Boala obișnuită este simbolizată de indicele 01 pe aceste foi. Mai multe puteți citi aici.