MApN clarifică situația serviciul militar obligatoriu

General-maior Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale (MApN), a declarat luni că serviciul militar obligatoriu, suspendat în România încă din 2007, poate fi reintrodus doar în situații de extremă urgență, precum declararea stării de asediu sau de război.

Declarația vine în contextul răspândirii unor informații false pe platforma TikTok, conform cărora România s-ar pregăti de război cu Rusia, iar recrutarea obligatorie ar urma să fie reintrodusă.

Purtătorul de cuvânt a catalogat aceste informații drept „forme grosolane de manipulare şi de mistificare a adevărului, care se încadrează, în mod evident, în tiparul campaniilor de dezinformare susţinute în ultima vreme de actori statali care au o agendă contrară suveranităţii României şi împotriva NATO. Rolul acestor dezinformări este evident de a întreţine o stare de incertitudine şi de a induce panica în rândul opiniei publice din România.”

Singurele situații în care se poate reveni la încorporare

Spînu a explicat că „revenirea la serviciul militar obligatoriu se poate face doar în situaţia, puţin probabilă, în care în România ar fi nevoie să se decreteze stare de urgenţă, stare de asediu sau stare de război. Acestea sunt singurele situaţii în care s-ar putea reveni automat, prin efectele legii, la încorporare. Încorporarea este suspendată pentru cetăţenii de gen masculin între 20 şi 35 de ani. Orice altă speculaţie este doar o speculaţie.”

Armata, serviciu militar, soldati romani
SURSA FOTO: Facebook, MApN

El a subliniat că „aceste stări de urgenţă, de asediu sau de război nu pot fi adoptate în secret,” întrucât procedura prevede aprobarea transparentă prin decret prezidențial și votul Parlamentului, conform Constituției.

Ministrul Apărării respinge categoric dezinformările

În ceea ce privește recrutările actuale, acestea sunt realizate doar pe bază de voluntariat.

Ministerul Apărării Naționale a precizat, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Constantin Spînu, că toate inițiativele luate în calcul pentru sporirea rezervei de mobilizare se bazează exclusiv pe voluntariat. Cei interesați au posibilitatea să aplice în cadrul concursurilor organizate de două-trei ori pe an pentru a deveni rezerviști voluntari.

 „Singurele variante pe care Ministerul Apărării Naţionale le-a luat în calcul pentru sporirea rezervei de mobilizare sunt iniţiative bazate pe voluntariat. Și aş repeta, doar pe bază de voluntariat, doar cei care îşi doresc pot şi acum să aplice. Noi scoatem cam de două-trei ori pe an locuri la concurs pentru cei care doresc să devină rezervişti voluntari,” a declarat Spînu, menționând că MApN organizează periodic concursuri pentru rezerviști voluntari.

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a întărit mesajul, afirmând că „în mod categoric, respingem dezinformările care au ca subiect aşa-zise «pregătiri» pentru trimiterea de efective ale Armatei României în Ucraina.”

MApN îndeamnă cetățenii să verifice informațiile din surse oficiale, precum portalul Inforadar, care promovează știri corecte și oferă ghiduri pentru prevenirea dezinformării.