Distribuirea declarațiilor pe propria răspundere pentru a primi cardul de energie a început azi. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a venit cu o serie de precizări privind completarea acestora și procedura de distribuire.
Cum se vor completa aceste documente
Oficialul a precizat că aceste declarații se distribuie pentru a putea identifica locurile de consum, iar cei care le primesc trebuie să le completeze. Potrivit ministrului, „nu este nevoie să se deplaseze oamenii nici la oficiul poștal nici la furnizorii de energie”.
„Distribuim această declarație pe propria răspundere ca să putem identifica locurile de consum, deci gospodăriile. (…) Este o declarație, dacă vreți, provizorie.
Toți cei care locuiesc efectiv la acea adresă trebuie să își completeze numele, prenumele și codul numeric personal pentru că noi să facem verificările în baza de date a ANAF-ului și, în final, să decidem asupra emiterii cardului de energie.
Se depune la poștaș, la oficiantul poștal și informațiile sunt culese de către poștaș. Nu este nevoie să se deplaseze oamenii nici la oficiul poștal nici la furnizorii de energie”, a precizat ministrul Marcel Boloş la Antena 3 CNN.
Fonduri externe nerambursabile, folosite pentru această măsură
Anterior, ministrul spunea că un avantaj care a vizat implicarea Poştei Române a fost nevoia de acoperire a zonelor rurale, aceasta având cea mai extinsă reţea de oficii poştale şi de factori poştali la nivel naţional, dar şi profilul grupului ţintă format din vârstnici şi alte tipuri de beneficiari ai unor prestaţii sociale, care în mod uzual interacţionează cu serviciile Poştei Române.
Bugetul măsurii de sprijin are ca sursă de finanţare fonduri externe nerambursabile prin bugetul MIPE, potrivit regulilor de eligibilitate stabilite prin Programul operaţional Capital Uman, precum şi Programul Operaţional Regional pentru perioada de programare 2014-2020, în limita economiilor care sunt identificate la nivelul acestor programe şi a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014-2020.
Serviciile sau produsele care se pot plăti sunt cu acest card sunt: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire. De asemenea, cu ajutorul acestora se pot plăti facturile curente sau restante, dar doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului.