Scumpiri semnificative ale gazelor naturale anunțate de PPC Energie după eliminarea plafonării

Al treilea cel mai mare furnizor de gaze naturale din România, PPC Energie, a notificat clienții săi despre modificările de prețuri care vor intra în vigoare după 31 martie 2026, data la care expiră plafonarea actuală. Prețurile la gaze naturale vor crește cu peste 19% începând cu 1 aprilie 2026.

Pentru clienții din București, conectați la rețeaua Distrigaz Sud Rețele, prețul final al gazelor va ajunge la 0,37 lei/kWh, față de 0,31 lei/kWh în prezent, preț cu toate taxele incluse.

Care vor fi prețurile la gaze la PPC Energie după plafonare

Această creștere aliniază tariful la cel aplicat în prezent consumatorilor non-casnici cu un consum anual sub 50.000 MWh. Totodată, scumpirea va fi mai pronunțată pentru gospodăriile care în prezent plătesc un preț sub nivelul plafonat.

Potrivit legislației actuale, facturarea se face la cea mai mică valoare dintre prețul plafonat, prețul contractual și suma componentelor de preț.

PPC Energie, parte a grupului grec omonim, deține peste 5% din piața furnizării de gaze naturale către consumatorii casnici, fiind al treilea jucător de pe piață, după E.ON Energie România (43,3%) și Engie România (aproape 42%).

„Deocamdată nu se schimbă nimic! Vei continua să beneficiezi de preț plafonat al gazelor naturale până la data de 31 martie 2026. După această dată, am încercat să îți oferim cel mai bun preț în condițiile de piață actuale. Asta înseamnă un preț al gazelor naturale de 0,234000 lei/kWh respectiv, un preț final facturat de 0,37 lei/kWh, cu toate tarifele si taxele incluse”, se precizează în notificarea PPC Energie adresată clienților.

PPC Energie
SURSA FOTO: Facebook, PPC România

Guvernul a prelungit plafonarea până în 2026

La sfârșitul lunii februarie, Guvernul a decis prelungirea plafonului de preț pentru populație la 0,31 lei/kWh până la 31 martie 2026. Această măsură include și obligația producătorilor români de a livra gaze la un preț reglementat de 120 de lei/MWh pentru consumul populației și al CET-urilor.

„La gaze păstrăm plafonarea încă un an, ca să refacem stocurile pentru iarna viitoare la prețuri suportabile”, a explicat premierul Marcel Ciolacu.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a oferit o perspectivă mai largă asupra situației energetice în Uniunea Europeană, subliniind efectele abandonării gazului rusesc.

Sebastian Burduja: Abandonarea treptată a gazului rusesc a adus noi provocări

„Abandonarea treptată a gazului rusesc și diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare sunt, fără îndoială, un succes, dar trebuie să înțelegem că aceste măsuri necesare au adus în același timp noi dimensiuni de complexitate, în ciuda faptului că nu au existat lipsuri majore de gaze de la începutul războiului din Ucraina. Eliminarea majorității gazului rusesc în ultimii trei ani a făcut și piețele europene de gaze mai vulnerabile la șocurile de preț, ca răspuns la întreruperile pe termen scurt, la cererea în creștere de gaz lichefiat din Asia sau la valurile de frig cu care ne-am confruntat în sezonul rece”, a declarat Burduja.

Ministrul Energiei a precizat că securitatea energetică a UE este acum puternic influențată de fluctuațiile piețelor globale de gaze. Totodată, a menționat că România intenționează să reia discuțiile cu Azerbaidjanul pentru importuri de gaze naturale, în contextul golirii accelerate a depozitelor naționale în iarna recent încheiată.