Este obligatoriu! Românii care au buletin sunt direct vizați. Legea spune clar
Persoanele minore au obligația să solicite serviciului public comunitar de evidență a persoanelor eliberarea actului de identitate în termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani.
Totodată, titularul sau reprezentantul legal al acestuia are obligația să solicite serviciului public comunitar de evidență a persoanelor eliberarea unei noi cărți de identitate cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai puțin de 15 zile.
Legea interzice următoarele acțiuni
Trebuie menționat că este interzisă darea, primirea sau solicitarea actului de identitate drept garanție pentru prestarea unor servicii, pentru încredințarea unor bunuri și valori, pentru plata datoriilor sau în alte scopuri, de către persoanele neautorizate, conform legilor din România.
Mai mult, titularii actelor de identitate sunt obligați să ia măsuri pentru a evita deteriorarea, distrugerea, pierderea sau furtul acestora.
În cazul în care actul de identitate a fost furat, trebuie reclamat de către persoanele fizice și autoritățile publice menționate la unitatea de poliție pe rază căreia s-a produs, în termen de 24 de ore de la constatare, iar pierderea sau distrugerea documentului, la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul de domiciliu sau reședința.
Astfel, OUG prevede că actele de identitate declarate pierdute, distruse sau furate sunt nule de drept.
Persoană care a găsit un act de identitate, indiferent cine este titularul acestuia, este obligată să îl depună ori să îl trimită, în 24 de ore, la cea mai apropiată unitate de poliție sau la cel mai apropiat serviciu public comunitar de evidență a persoanelor.
Amenzile prevăzute de lege dacă acest obligații nu sunt respectate
În cazul în care aceste obligații nu sunt respectate, amenda prevăzută de lege este cuprinsă între 25 și 50 de lei.
Persoană care găzduiește o altă persoană, în mod neîntrerupt, pe o perioada mai mare de 30 de zile, are obligația de a anunța poliția sau serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, riscând altfel o amendă cuprinsă între 75 lei și 150 lei.
Amenda este cuprinsă între 40 și 80 de lei în cazul persoanelor care își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința și nu cer înscrierea în cartea de imobil la nouă locuința în termen de 15 zile de la mutare.