Aproximativ 120 de milioane de teste de depistare rapidă a noului coronavirus vor deveni disponibile pentru ţările cu venituri mici şi mijlocii, la un preţ de cel mult 5 dolari per unitate, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează Reuters, conform Agerpres.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a anunţat că producătorii Abbott şi SD Biosensor au încheiat un acord cu Fundaţia Bill & Melinda Gates pentru ca „120 de milioane de teste noi, portabile şi de diagnosticare rapidă a COVID-19 să devină disponibile pentru o perioadă de şase luni”.

Prețul unui test ar putea scădea sub 5 dolari

El a mai spus într-o conferinţă de presă organizată la Geneva că preţul acestor teste este în prezent de cel mult 5 dolari, dar se aşteaptă ca ele să devină mai ieftine.

„Iniţiativa va permite extinderea testării, în special în zonele cu acces dificil, care nu dispun de laboratoare sau de suficient personal instruit pentru realizarea acestor teste”, a explicat directorul OMS.

„Ele reprezintă un supliment vital pentru capacitatea de testare şi sunt deosebit de importante în zonele cu o rată ridicată de transmitere a virusului”, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Situația pandemiei de coronavirus în lume

Cazurile de COVID-19 în întreaga lume au ajuns la 30,9 milioane, iar numărul deceselor se ridică la peste 950.000, potrivit unei statistici publicate săptămâna trecută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Continentul american concentrează jumătate din total contagierilor, 15,5 milioane, în timp ce Asia a depăşit 6,1 milioane de cazuri, iar ambele regiuni raportează peste 100.000 de contagieri zilnice, deşi curba s-a stabilizat în ambele cazuri în cursul ultimei săptămâni.

Situaţia este contrară în Europa, care, cu 5,1 milioane de contagieri, frizează 70.000 de cazuri zilnice, când în martie sau aprilie erau raportate 40.000 de infecţii în cea mai sumbră etapă a izolării generale, chiar dacă în prezent procentul pacienţilor în stare gravă este mult mai mic şi s-a înregistrat şi o descreştere a numărului de decese.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea