Intervenția sa a venit după ce ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că 150.000 de angajaţi ar putea fi dați afară.
Dacă auditul care se realizează în momentul de faţă la instituţiile publice va identifica persoane angajate care pot fi folosite în alte sectoare, atunci cel mai probabil acestea îşi vor găsi un alt loc de muncă, a comentat miercuri vicepremierul Raluca Turcan.
Viceprim-ministrul a apreciat că angajaţii din instituţiile publice care lucrează eficient şi profesionist nu au absolut niciun motiv de îngrijorare în legătură cu locul lor de muncă.
„Toate aceste evaluări cred că se fac la Ministerul Muncii. În momentul de faţă pot să vă spun că instituţiile publice sunt într-un sistem de audit. În principiu, obiectivul PNL nu este să dea oameni afară, ci obiectivul este ca bunăstarea să fie acompaniată de funcţionarea corectă şi eficientă a instituţiilor publice. Dacă în urma acestui audit vor fi identificate persoane care pot fi folosite în alte sectoare, atunci cel mai probabil îşi vor găsi un alt loc de muncă, însă nu vreau să vehiculez nişte cifre care să alarmeze oamenii. Până la urmă cred că în toate instituţiile cei care muncesc corect, eficient, profesionist, nu au absolut niciun motiv de îngrijorare”, a afirmat Raluca Turcan.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat marţi seara, la Digi 24, că surplusul de forţă de muncă din administraţie este de aproximativ 150.000 de angajaţi şi că reducerea personalului din minister se va face numai după o analiză riguroasă, „nici cu răzbunare şi nici cu dorinţa de a demonstra ceva, ci doar de a eficientiza”.
„Aici erau şi cifrele pe care le avem (150.000 de angajaţi n.r.). Nu este vorba dacă să fie înlocuiţi total, parţial, aşa fără nicio analiză. Constatarea mea, la Ministerul Muncii cel puţin, şi sunt în plină evaluare în minister, urmând ca în foarte scurtă vreme să le finalizez şi pe cele de la Casele Naţionale de Pensii, cu ANOFM (Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă n.r), AJOFM, Inspecţia Muncii, cu ITM-urile (Inspectoratele Teritoriale de Muncă n.r), respectiv ANPIS (Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială n.r), dar am avansat puţin cu situaţia de la Ministerul Muncii, impresia mea este că muncim mult, ne agităm mult şi nu avem eficienţă. (…) O concluzie la care am ajuns este că sunt activităţi intense în unele dintre compartimentele serviciilor din minister, problema este că nu avem eficienţă, pe de o parte, şi că nu ştim să normăm munca de aşa manieră încât să ajungem la rezultat şi atunci da, probabil tot timpul vor fi justificări că e nevoie de oameni mai mulţi, că sunt necesari angajaţi în plus”, a spus Alexandru.