Cafeaua este bogată în antioxidanți, care ajută la neutralizarea compușilor nocivi numiți radicali liberi care pot provoca inflamații, leziuni celulare și boli.

Consumul a 2-3 căni de cafea pe zi este asociat cu rate mai scăzute de afecțiuni cronice precum diabet, sindromul metabolic, boli de inimă și cancer.

Dar, așa cum se știe, nu toate ceștile de cafea sunt la fel. Puteți alege diferite metode de preparare, tipuri de cafea, filtre și multe altele. Cercetările arată că, în general, conținutul de antioxidanți al ceștii de cafea variază, în funcție de metoda de preparare și de tipul de boabe ales. Acest lucru ar putea face diferența când vine vorba de sănătate, scrie Health.

Metoda de preparare a cafelei

Există multe modalități de preparare a cafelei, inclusiv presa franceză, picurare, preparare la rece. Metodele filtrate, recum picurarea și capsulele de cafea filtrează uleiurile și particulele.

Între timp, metodele nefiltrate, cum ar fi presa franceză, prepararea la rece sau cafeaua turcească, permit uleiurilor și particulelor să-și facă loc în băutura finală. Cafeaua va avea o aromă îndrăzneață și bogată, dar poate avea unele consecințe negative asupra sănătății.

Un studiu norvegian cu peste 500.000 de participanți arată că băutul cafelei nefiltrate este asociat cu un risc de mortalitate mai mare decât al celei filtrate.

Acest lucru se poate datora faptului că unele dintre particulele care rămân în cafeaua nefiltrată, numite diterpene, cresc nivelul de colesterol. Cafeaua nefiltrată are de aproximativ 30 de ori mai multe diterpene decât cafeaua filtrată.

Tipul de boabe de cafea

Când alegeți boabele de cafea, luați în considerare de unde sunt și cum au fost prăjite.

Polifenolii sunt antioxidanți responsabili pentru majoritatea beneficiilor cafelei, deci un conținut mai mare de polifenoli ar putea însemna o cafea mai sănătoasă.

Studiile in vitro (eprubetă) arată că beneficiile antiinflamatorii ale antioxidanților cafelei scad pe măsură ce crește procesul de prăjire. Cafeaua prăjită ușor are cele mai multe proprietăți antiinflamatorii.

Luați în considerare alegerea unei cafele prăjite mai puțin, din boabe cultivate la altitudini mari, pentru a obține cel mai mare conținut de antioxidanți din ceașca de dimineață.

cafenea-cafea
SURSĂ FOTO: pexels.com

Cafea filtrată vs. Espresso

Cafeaua filtrată folosește gravitația pentru a permite apei să picure și să creeze infuzia. Espresso folosește apă sub presiune și boabe de cafea măcinate fin pentru o băutură mai concentrată și energizantă.

Cercetările au stabilit că, în special cafeaua filtrată conține mai puține diterpene dăunătoare decât cafeaua nefiltrată. Espresso are un conținut de diterpene undeva între cafeaua filtrată și cea nefiltrată. Acesta ar putea fi motivul pentru care consumul a 3–5 căni de espresso pe zi este asociat cu un nivel mai ridicat al colesterolului total.

Espresso poate oferi beneficii antioxidante și un plus de energie. Cu toate acestea, din pricina conținutului concentrat de cofeină și a nivelurilor mai ridicate de diterpene, cel mai bine este să o beți cu moderație.

Cafea fierbinte sau cafea rece

Conform studiilor, cafeaua fierbinte are concentrații mai mari de antioxidanți decât cafeaua preparată la rece. Deoarece antioxidanții sunt responsabili pentru beneficiile aduse sănătății, cafeaua fierbinte poate fi mai bună pentru sănătatea generală.

Cafeaua rece poate fi și mai puțin acidă decât cafeaua fierbinte.  Acest lucru poate explica de ce cafeaua preparată la rece tinde să provoace simptome digestive mai puțin neplăcute decât cea fierbinte.

Alți factori de luat în considerare

Majoritatea oamenilor bea cafea pentru efectele de combatere a oboselii. O ceașcă medie de cafea conține între 95-200 de miligrame (mg) de cofeină.

U.S. Food and Drug Administration (FDA) recomandă limitarea cofeinei la 400 mg pe zi pentru a preveni efectele adverse ale cofeinei, cum ar fi durerile de cap, insomnia, ritmul cardiac rapid și anxietatea. Pentru femeile însărcinate, limita recomandată este de 200 mg pe zi. pentru a ajuta la prevenirea avortului spontan sau a nașterii premature.

Dacă alegeți cafeaua filtrată pentru a limita aportul de diterpene, rețineți că un filtru de hârtie elimină diterpenele care cresc colesterolul mai eficient decât unul metalic. Captează mai eficient particulele mici și are calități absorbante. De asemenea, filtrele de hârtie înseamnă o băutură cu un gust mai bun decât cele din metal.