Experții sunt însă de părere că pentru a dormi mai bine ar fi de preferat să nu băgăm câinii și pisicile sub pătură.
Unii oameni spun că dorm mai bine dacă se odihnesc lângă câini și pisici
Tot mai multe studii recente au arătat că anumite persoane susțin că se simt mai bine și dorm mai bine dacă se odihnesc alături de patrupedele lor. „În general, este un lucru foarte bun ca animalele să se culce cu oamenii lor”, spune dr. Dana Varble, de la Comunitatea Veterinară din America de Nord.
”Animalele de companie care împart patul cu stăpînii lor tind să aibă un „nivel de încredere mai ridicat și o legătură mai strânsă cu oamenii din viața lor. Pentru ele, aceasta poate fi o dovadă de mare încredere”, a spus Varble.
„Câinii și pisicile care sunt mai strâns legate de stăpâni pot aduce beneficii suplimentare pentru sănătate, inclusiv creșteri ale neurotransmițătorilor benefici, cum ar fi oxitocina și dopamina, hormonii care îi fac să se simtă bine”, a adăugat ea, potrivit Cnet.
Acest obicei poate perturba somnul
Nu același lucru se poate spune și invers. Experții susțin că împărțirea patului cu patrupedele din casă ne poate da peste cap somnul.
„Animalele se pot mișca mai des prin casă, latră și pot perturba somnul. La câini și pisici somnul nu este continuu și, inevitabil, se vor ridica și vor merge prin pat, călcându-i pe cei lângă care dorm. Toată această activitate conduce, inevitabil, la fracturarea somnului”, explică dr. Vsevolod Polotski, profesor la departamentul de medicină al Școlii de Medicină a Universității Johns Hopkins.
Aceste „microtreziri”, care se pot întâmpla fără să vă dați seama, „sunt perturbatoare, pentru că vă scot din somnul profund”, explică Kristen Knutson, profesor asociat de neurologie și medicină preventivă la Școala de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern.
Probleme ale pielii și alergii
Dacă suferiți de alergii, este și mai important să vă gândiți de două ori înainte de a lăsa animalele de companie să doarmă în pat. Dr. Kunjana Mavunda, medic pneumolog pediatru, avertizează că părul de pe animalele de companie poate irita și mai mult anumite alergii și afecțiuni dermatologice, mai ales când dorm în același pat.
„Chiar dacă o persoană nu este alergică la părul animalelor, dacă alege să doarmă cu un animal de companie, ar trebui să aibă o saltea de protecție specială și huse de pernă cu fermoare care să acopere complet salteaua și perna”, spune Mavunda.
Astfel, salteaua și perna rămân curate. Deoarece părul animalelor se poate răspândi cu ușurință pe perne, pături și cearșafuri, Mavunda sugerează să se limiteze cantitatea de alte articole de pe pat și să spălați totul o dată pe săptămână, cu apă fierbinte, dacă lăsați animalele de companie să doarmă în pat.
Persoanele cu anxietate și depresii pot avea unele beneficii
Alte studii recente au arătat că animalele de companie ar putea fi de ajutor pentru unii dintre stăpânii lor.
„Persoanele care suferă de depresie sau anxietate pot ține animalul de companie în pat, deoarece acesta este ca o pernă sau o pătură mare. Aceste persoane pot simți că animăluțele îi ajută să-și liniștească anxietatea”, susține dr. Raj Dasgupta, profesor la Universitatea din California de Sud.
Un studiu din 2017 realizat la Centrul de Medicină a Somnului al Clinicii Mayo a constatat că peste jumătate dintre proprietarii de animale de companie care au permis animalului lor să doarmă cu ei au afirmat că somnul lor nu a fost deranjat. Doar 20% au declarat că animalele de companie le-au înrăutățit somnul.