Anunț pentru cei care au repartitoare la bloc. Toată lumea trebuie să știe

repartitoare de caldura calorifer

SURSA FOTO: Dreamstime

Mulți bucureșteni s-au trezit că au de plătit la întreținere chiar și 1.000 de lei, în condițiile în care iarna care s-a încheiat nu a fost deloc una geroasă. Explicațiile unui specialist, în cele ce urmează.

Repartitoare măsluite?! De ce sunt facturile la căldură atât de mari în București fără iarnă grea

Facturile la căldură au crescut semnificativ pentru locuitorii din București care sunt echipați cu repartitoare. Chiar și într-o iarnă cu temperaturi blânde, mulți oameni s-au trezit cu sume de plată la întreținere de până la 1.000 de lei.

SURSA FOTO: Radu Opaina

Președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România, Radu Opaina, a tras un semnal de alarmă în acest sens. Deși ar fi fost de așteptat ca facturile de întreținere să fie mai mici cu aproximativ 20% în comparație cu iarna precedentă, având în vedere temperaturile mai ridicate, în realitate s-a întâmplat exact opusul.

Astfel, s-a înregistrat un număr record de facturi cu sume ce depășesc 1.000 de lei lunar. De exemplu, pentru un apartament cu trei camere, costurile pentru încălzire au ajuns și la 1.500 de lei.

Locuitorii din blocurile „comuniste”, unde sunt instalate repartitoare pe calorifere, au fost cei mai afectați. Într-un astfel de bloc, cu o temperatură menținută la 19 grade Celsius, factura din noiembrie a ajuns la 900 de lei.

Opaina estimează că în blocurile cu repartitoare, facturile sunt cu aproximativ 60% mai mari decât ar trebui să fie. El indică și responsabilitatea președinților de asociație, care, în loc să respecte corect prețurile pieței și să aplice legea, produc prejudicii prin creșterea costurilor de întreținere.

Centrale de apartament. Cineva are interesul să sperie populația

Radu Opaina a oferit mai multe informații și pentru românii cu centrale de apartament. În primul rând, acesta a declarat pentru Gândul că centralele de apartament „nu vor fi interzise în următorii 30 de ani”.

Totodată, specialistul a spus că directiva europeană cu privire la interzicerea centralelor se referă în primul rând la marii poluatori.

El a ajuns la concluzia că „cineva are interesul să sperie populația”, în contextul în care a văzut tot mai multe informații legate de interzicerea centralelor de apartament.

Specialistul spune că acestea nu se vor interzice în următorii 30 de ani. Potrivit celor spuse de el, trebuie oferită o alternativă pentru a putea fi interzise.

„Tot văd informații legate de interzicerea centralelor de apartament. Cineva are interesul să sperie populația. Centralele de apartament nu se vor interzice în următorii 30 de ani, pentru că trebuie să-i oferi cetățeanului o alternativă. Dacă îmi interzici să merg pe o stradă, trebuie să-mi creezi altă stradă. Sunt tot felul de interpretări în interesul unora, probabil ca să sperie lumea. Unii văd că le fug clienții, asta în contextul în care sistemul de termoficare este în colaps”, a declarat Radu Opaina, în urmă cu câteva zile.

De asemenea, acesta a explicat că oricine își poate monta centrală în apartament, cât timp furnizorul de gaze își oferă aprobarea.