Ce se întâmplă în corpul tău când încetezi să bei alcool timp de 30 de zile. Printre cele mai mari se numără scăderea riscului de cancer și al bolilor de inimă. De asemenea, este posibil să aveți o calitate îmbunătățită a somnului. Mulți oameni aleg ca în luna ianuarie să ia o pauză de 30 de zile de la orice băutură alcoolică pentru a se reseta după sezonul sărbătorilor, în care au făcut excese.

Acest lucru poate aduce multe beneficii pentru sănătatea fizică și mentală, potrivit The Telegraph.

„Beneficiile pot varia de la persoană la persoană și de la cât de mult se consumă alcool”, a declarat Rekha B. Kumar, director medical al Consiliului American de Medicină a Obezității.

El a explicat că cineva care bea mai puțin, dar se abține de la alcool timp de o lună „s-ar putea să aibă un sentiment de control asupra sănătății sau să aibă un sentiment de realizare în atingerea unui obiectiv stabilit”.

Între timp, cei care beau mult „s-ar putea să observe efecte fiziologice mai pronunțate, cum ar fi o mai bună claritate mentală, un somn mai bun, pierdere în greutate și senzația de „detoxifiere”.

Amitava Dasgupta, director medical al laboratorului clinic la Centrul Medical al Universității din Kansas, spune că pentru băutorii moderați, o pauză de o lună nu va face o mare diferență pentru corpul lor.

Ce se întâmplă când încetezi să bei alcool timp de 30 de zile

Actualele ghiduri dietetice pentru americani recomandă consumul moderat de alcool – o băutură pe zi sau mai puțin pentru femei și două pahare pe zi sau mai puțin pentru bărbați.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susțin că niciun nivel de consum de alcool nu este sigur pentru sănătatea umană.

Beneficii ale renunțării la alcool timp de o lună

bauturi-alcoolice
SURSA FOTO: Dreamstime

1. Repară leziunile hepatice

Deoarece ficatul este un organ tolerant, pot apărea schimbări pozitive în câteva săptămâni de la renunțarea la alcool. Kumar spune că, în absența alcoolului, „ficatul se poate concentra pe celelalte sarcini ale sale, cum ar fi descompunerea altor toxine produse de organism, metabolizarea grăsimilor și a excesului de hormoni care trebuie descompuși”.

2. Reducerea riscului unor boli de inimă

Alcoolul este metabolizat de ficat și de o enzimă numită dehidrogenază. Cu toate acestea, când bei în exces, enzima devine saturată și este metabolizată de o enzimă diferită. Când este metabolizat prin această cale diferită, produce o mulțime de radicali liberi despre care se știe că oxidează colesterolul rău (LDL), iar când LDL este oxidat, se depune pe arterele carotide.

Pe de altă parte, dacă bei cu moderație, alcoolul nu afectează LDL și în schimb crește colesterolul bun (HDL).

Cu toate acestea, cercetări din 2023 sugerează că nicio cantitate de alcool nu protejează împotriva mortalității de orice cauză.

„Concluzia este că protejați inima cu o cantitate mică de alcool, dar creșteți riscul de boli cardiovasculare cu o cantitate mare de alcool”, a spus Dasgupta.

3. Reducerea riscului de cancer

Programul Național de Toxicologie al Departamentului de Sănătate și Servicii Umane din SUA listează alcoolul ca fiind cancerigen. Raportul afirmă că riscul unei persoane de a dezvolta cancer asociat cu alcoolul crește pe măsură ce consumă mai mult alcool în mod regulat.

Consumul de alcool a fost asociat cu mai multe tipuri de cancer, inclusiv:

  • cap și gât
  • esofagian
  • ficat
  • sânului
  • colorectal

Datele din 2013 publicate în Jurnalul American de Sănătate Publică au estimat că aproximativ 3,5% dintre decesele cauzate de cancer în Statele Unite au fost legate de alcool.

Unele cercetări sugerează că și consumul moderat de alcool poate crește riscul de cancer.

4. Facilitează pierderea în greutate

Consumul de alcool în exces poate duce la creșterea în greutate, ceea ce înseamnă că renunțarea la alcool poate duce la pierderea în greutate pentru unii oameni.

5. Creșteți puterea creierului

„Există un motiv pentru care vârsta legală de a bea este de 21 de ani. Consumul de alcool la adolescenți este o problemă uriașă. Poate provoca pierderi de memorie și o interferență cu dezvoltarea creierului. Tinerii nu ar trebui să bea alcool”, a spus Gipta.

Același lucru este valabil și pentru cei cu tulburare de consum de alcool sau cu antecedente familiale.

6. Îmbunătățiți somnul

ResearchTrusted Source arată că un consum mare de alcool înainte de culcare duce la diminuarea somnului și la perturbarea sa.

Pentru cei cu dependență de alcool, afecțiunile sunt legate de tulburări cronice ale somnului, somn mai scăzut cu unde lente și mișcare mai rapidă a ochilor.