Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi de pe pământ, peste două miliarde de cești de cafea fiind consumate zilnic. Deși beneficiile cafelei au fost și sunt în continuare analizate și dovedite științific, studii recente au observat că antioxidanții din cafea pot avea efecte adverse asupra organismului, în cazul în care este consumată pe stomacul gol. Băută pe nemâncate, cafeaua poate deteriora mucoasa stomacului, au arătat unele studii, conform Dmarge.

De ce a fost numită ”drogul preferat al capitalismului”

Efectele cafelei asupra productivității muncii sunt binecunoscute și bine documentate. Unii au numit-o drogul preferat al capitalismului datorită puterii sale de a ajuta oamenii să ducă lucrurile la bun sfârșit. De altfel, în ​​anii 50, ”pauza de cafea” a fost introdusă în legislația americană datorită capacității ei de a „a spori eficiența lucrătorilor, rezultatul fiind o producție mai mare”.

În urma cercetărilor științifice recente, ideea conform căreia cafeaua oferă energie suplimentară a fost supusă unei noi examinări. Așa s-a descoperit că, deși am crede că această băutură este piatra de temelie a productivității, de fapt, s-ar putea să ne sugă din energie în timpul zilei și să provoace oboseală pe termen lung. Totul se reduce la un compus numit adenozină.

Ce este adenozina

Adenozina ajută la reglarea ciclului de somn și veghe. Pe măsură ce ziua crește, nivelul de adenozină crește și el, deoarece este un produs secundar al consumului de energie în celule. Când adenozina se leagă de receptori, transmite corpului să încetinească consumul de energie, făcându-vă să vă simțiți obosit. Când vă culcați, consumul de energie scade, la fel și nivelul de adenozină și vă treziți.

Aici intervine cofeina. S-ar putea să vă simțiți puțin somnoros când v-ați sculat din somn (lipsa somnului și stresul general au un rol principal aici) așa că primul lucru este să beți o ceașcă de cafea.

Cofeina nu oferă energie suplimentară, ci doar vă va câștiga puțin timp

Cofeina din cafea are o formă similară cu compusul adenozină, așa că se leagă de aceiași receptori, blocând adenozina să vă facă să vă simți obosit. Problema este că adenozina pe care o blochează cofeina nu dispare. În cele din urmă, cofeina se descompune și toată această adenozină roiește pe receptorii pe care i-a căutat.

Prin urmare, cofeina nu oferă energie suplimentară, ci doar vă va câștiga puțin timp, înainte ca oboseala să vă ajungă din urmă. Nu veți putea niciodată să evitați efectul indus de adenozină, dar puteți încerca să beți cafeaua la altă oră din zi.