Cununia civilă în România

Actele necesare pentru cununia civilă. Pentru a se căsători la starea civilă, viitorii soți trebuie să depună documentele necesare la primăria unde locuiește unul dintre ei. Căsătoria se poate face între a 11-a și a 30-a zi după depunerea declarației de căsătorie.

Declarația de căsătorie trebuie completată personal, în scris, de către viitorii soți. Cununia civilă are loc la primăria localității unde s-a depus cererea, dar poate fi organizată și în altă locație, cu aprobarea primarului, dacă unul dintre soți nu se poate prezenta din motive serioase (de exemplu, din cauza unei boli care îl împiedică să se deplaseze).

Pentru cununia civilă în România, pe lângă declarația de căsătorie completată de viitorii soți, sunt necesare următoarele documente:

  • actele de identitate ale viitorilor soți, în original și copie;
  • certificatele de naștere ale viitorilor soți, în original și copie;
  • certificat medical privind starea sănătății, care este valabil 14 zile de la emitere și trebuie să arate dacă persoana poate sau nu să se căsătorească.

Dacă unul dintre soți a mai fost căsătorit, trebuie aduse documentele (original și copie, traduse și legalizate dacă e cazul) care dovedesc că fosta căsătorie a fost încheiată și că persoana se poate căsători din nou (de exemplu, actul de divorț sau certificatul de deces al fostului soț).
În declarația de căsătorie, viitorii soți trebuie să confirme că nu există niciun obstacol legal pentru căsătorie și să precizeze numele de familie pe care îl vor purta în timpul căsătoriei, precum și regimul matrimonial ales.

Dacă aleg un alt regim matrimonial decât cel legal, trebuie să prezinte la dosar și convenția matrimonială, autentificată de notar.

Actele necesare pentru căsătoria cu un cetățean străin în România

Pentru căsătoria cu un cetățean străin în România, sunt necesare următoarele acte:

  • acte de identitate în original pentru ambii soți. Cetățenii UE pot folosi actul de identitate, iar ceilalți cetățeni trebuie să aibă pașaport cu viză de intrare în România.
  • certificate de naștere în original. Pentru cetățenii străini, documentele trebuie să fie apostilate sau supralegalizate și traduse legalizat, dacă e necesar.
  • document oficial din care să reiasă că cetățeanul străin îndeplinește condițiile legale din țara sa și că nu există impedimente pentru căsătorie. Acest document trebuie să fie emis de autoritățile din țara de origine sau de misiunile diplomatice acreditate în România.
  • Dacă unul dintre soți a fost căsătorit înainte, sunt necesare documentele care dovedesc încetarea căsătoriei anterioare, apostilate sau supralegalizate, în original și traducere legalizată.
  • declarații notariale din care să reiasă că viitorii soți îndeplinesc condițiile legale pentru căsătorie în România și că sunt de acord cu regimul matrimonial ales.
  • certificat medical privind starea sănătății, valabil 30 de zile de la emitere, care să confirme că persoana se poate căsători.
  • traducător autorizat, dacă unul dintre soți nu cunoaște limba română, atât în ziua depunerii declarației de căsătorie, cât și în ziua cununiei.
  • pentru cetățenii străini, cu 30 de zile înainte de depunerea declarației de căsătorie, trebuie făcută o cerere la Biroul Căsătorii pentru verificarea vizei de intrare în România (cu excepția cetățenilor UE). Excepții: Cetățenii străini care au doar documente temporare de identitate pentru azil, statut de tolerat sau decizie de returnare nu pot încheia căsătoria în România.

Cetățenii străini trebuie să dovedească identitatea:

În România: cu pașaportul, care trebuie să aibă viză valabilă atât la depunerea actelor, cât și la oficierea căsătoriei.

În străinătate: cu actul de identitate sau pașaportul din țara de origine, care să confirme dreptul de ședere legală în România.

Când trebuie depuse documentele?

Actele pentru cununia civilă trebuie depuse cu 11 zile înainte de căsătorie. Acest termen include ziua în care se face declarația de căsătorie și ziua cununiei. Certificatul medical care confirmă starea de sănătate este valabil 14 zile de la emitere și trebuie să fie completat corect, fără modificări, având mențiunea „se poate căsători.”

Declarația de căsătorie se completează doar de către viitorii soți și se semnează în fața ofițerului de stare civilă, la primăria unde va avea loc cununia.

Viitori soți trebuie să-și facă analize medicale

Înainte de căsătoria civilă, sunt necesare anumite analize medicale, care sunt valabile 14 zile de la primirea rezultatelor. Fără aceste analize, nu se poate încheia căsătoria. Aceste teste au rol preventiv, ajutând la identificarea unor afecțiuni grave care ar putea afecta sănătatea cuplului și a unui viitor copil.

Certificatul medical prenuptial se obține de la medicul de familie, pe baza rezultatelor analizelor. Analizele necesare includ:

  • analize de sânge pentru depistarea infecției cu HIV și a sifilisului (VDRL/TPHA, anticorpi anti-HIV);
  • radiografie pulmonară pentru diagnosticarea tuberculozei;

De asemenea, costurile pentru încheierea căsătoriei pot varia în funcție de oraș, locația oficierii (dacă are loc în afara primăriei), ziua aleasă pentru ceremonie și eventuale costuri adiționale, cum ar fi fotografiile la primărie.