Informația momentului despre vaccinul anti-covid produs de AstraZeneca. Cercetătorii au anunțat chiar acum. Un studiu recent publicat în cursul zilei de miercuri arată că rapelul cu acest tip de ser nu crește riscul de cheaguri.
Autorii unui studiu publicat miercuri arată că vaccinul anti-covid produs de AstraZeneca nu a determinat o creştere a incidenţei cazurilor rare de cheaguri sangvine cu număr scăzut de trombocite la persoanele inoculate cu cea de-a doua doză a serului.
Sursele citate mai precizează că această informația are menirea de a relaxa îngrijorările legate de efectele secundare generate de acest tip de vaccin, scrie Reuters.
Este vorba despre studiul care a fost publicat în revista medicală The Lancet. Cercetătorii au descoperit că rata estimată de apariţie a trombozei cu sindrom de trombocitopenie (TTS) după administrarea primei doze a fost de 8,1 cazuri la 1 milion de persoane vaccinate.
Câte cazuri de cheaguri de sânge au fost raportate
La rândul lor, reprezentanţii companiei AstraZeneca susțin că după cea de a doua doză de vaccin AstraZeneca, comercializat sub denumirea oficială Vaxzevria şi creat în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Oxford, această rată a fost de doar 2,3 cazuri la 1 milion de persoane vaccinate, fiind comparabilă cu rata observată în rândul populaţiei nevaccinate.
De menționat este faptul că noul studiu a fost condus și finanțat de AstraZeneca și a evaluat cazurile raportate la 14 zile după administrarea primei doze şi a celei de-a doua doze de vaccin până în data de 30 aprilie, utilizând baza globală de date de siguranţă deţinută de compania anglo-suedeză.
Mene Pangalos, directorul executiv al companiei AstraZeneca susține că vaccinul produs de compania pe care o conduce este eficient atât împotriva virusului cât și împotriva noilor sale tulpini.
„Cu excepţia situaţiei în care un caz de TTS este identificat după prima doză, aceste rezultate sprijină administrarea schemei de vaccinare cu două doze de Vaxzevria, aşa cum este indicat, pentru a contribui la asigurarea unei protecţii împotriva maladiei COVID-19, inclusiv împotriva variantelor îngrijorătoare ale coronavirusului”, a declarat Mene Pangalos, directorul executiv al companiei AstraZeneca.
Problemele vaccinului AstraZeneca
Amintim faptul că în ultimele luni, vaccinul produs de AstraZeneca s-a confruntat cu mai multe probleme. Au existat întârzieri de producţie, un proces în instanţă şi posibile asocieri cu anumite efecte secundare rare, dar severe, inclusiv cu TTS, care au determinat mai multe ţări să restricţioneze sau chiar să stopeze utilizarea serului.
Toate aceste riscuri au fost analizate de autorităţile de reglementare medicală şi introduse în prospectul oficial al vaccinului. La rândul ei, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a analizat cazurile de TTS începând din luna martie.
EMA a descoperit o posibilă legătură cu Vaxzevria, precum şi cu vaccinul monodoză dezvoltat împotriva COVID-19 de grupul american Johnson & Johnson. Cu toate acestea, EMA a decis că beneficiile generale aduse de ambele vaccinuri sunt în continuare mai mari decât riscurile generate de acestea.
Deși în primă fază așteptările cetățenilor legate de acest vaccin erau destul de mari, în contextul serul AstraZeneca era considerat drept cea mai bună armă din lume împotriva pandemiei, fiind un vaccin ieftin şi uşor de transportat, lucrurile s-au schimbat după speculațiile apărute.
Pentru a oferi informații corecte, autorii studiului publicat miercuri afirmă că limitările analizei lor includ dependenţa de datele transmise de furnizorii de servicii din sănătate şi de informaţiile furnizate de persoanele vaccinate, fapt care ar putea să ducă la o subraportare a cazurilor de tromboze.
În același timp, sursele citate au mai subliniat faptul că „atenţia mediatică ridicată ar fi putut să ducă la o clasificare eronată a evenimentelor medicale”.
În urma analizei făcute, la nivel global au fost identificate 13 cazuri de TTS la persoane cu vârste cuprinse între 45 şi 85 de ani, inclusiv la opt femei.
Totodată, un număr de 399 de cazuri au fost raportate după primul incident medical de acest tip, au precizat autorii studiului, iar datele folosite în cadrul cercetării s-au referit la dozele administrate doar în Uniunea Europeană, spaţiul economic european şi Marea Britanie.
Amintim faptul că în luna mai a acestui an, EMA a emis o recomandare împotriva administrării celei de-a doua doze de vaccin Vaxzevria pentru persoanele care au raportat un eveniment de tip TTS după ce au fost inoculate cu prima doză a serului.