Utilizarea constantă a aspirinei ar putea reduce riscul de cancer colorectal
Anunț despre aspirină. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cancerul colorectal reprezintă a doua cauză principală de deces prin cancer la nivel global.
Se estimează că în 2023 vor fi înregistrate peste 52.500 de decese cauzate de această boală în Statele Unite.
De asemenea, aproximativ 153.020 de americani au fost diagnosticați în acest an, iar incidența cancerului colorectal în rândul persoanelor sub 55 de ani a crescut semnificativ, numărul cazurilor fiind de două ori mai mare decât acum zece ani.
Cancerul colorectal poate avea cauze genetice, dar și anumiți factori de stil de viață par să contribuie la creșterea riscului. Printre aceștia se numără dieta nesănătoasă, lipsa exercițiului fizic, consumul de alcool, fumatul și un indice de masă corporală (IMC) crescut.
Pentru a reduce riscul de cancer colorectal, medicii recomandă adesea utilizarea aspirinei în doze mici, pe lângă adoptarea unui stil de viață mai sănătos.
În 2016, Grupul Operativ pentru Servicii Preventive din Statele Unite (US Preventive Services Task Force) a emis recomandări privind aspirina, dar în 2022 a revizuit aceste recomandări din cauza riscurilor asociate, cum ar fi sângerările și problemele gastrointestinale.
În urma acestei schimbări, autorii unui nou studiu au decis să investigheze dacă anumite grupuri ar beneficia mai mult de pe urma utilizării aspirinei și dacă riscurile sunt justificate.
Studiul evidențiază beneficiile aspirinei
Studiul, publicat joi în JAMA Oncology, a analizat date de la peste 107.655 de persoane din seturi mari de date medicale, inclusiv Studiul de Sănătate și Urmărire a Asistentelor și Studiul Profesioniștilor din Domeniul Sănătății.
Majoritatea participanților erau albi, ceea ce sugerează că studiul ar trebui replicat în populații mai diverse pentru a confirma rezultatele.
Participanții au fost monitorizați timp de cel puțin zece ani și au completat chestionare despre stilul lor de viață, inclusiv IMC, consumul de alcool, dieta, fumatul și nivelul de activitate fizică.
Studiul a definit utilizarea regulată a aspirinei ca fiind de două sau mai multe comprimate de putere normală pe săptămână, sau șase sau mai multe comprimate de dozare mică. S-a descoperit că persoanele care utilizau aspirina regulat aveau un risc cu 18% mai mic de a dezvolta cancer colorectal în comparație cu cei care nu o utilizau.
Beneficiile au fost mai pronunțate în rândul celor cu un stil de viață mai puțin sănătos, în special pentru fumători și persoane cu un IMC mai mare de 25. Un IMC de la 25 la 29,9 este considerat supraponderal.
„Rezultatele noastre arată că aspirina poate reduce proporţional pericolul semnificativ ridicat la cei cu factori de risc multipli pentru cancerul colorectal”, a declarat dr. Daniel Sikavi, autorul principal al lucrării şi gastroenterolog la spitalul Universitar Harvard, Mass General Brigham (MGB), într-un comunicat.
Persoanele cu un stil de viață mai sănătos aveau deja un risc mai mic de cancer colorectal, astfel încât beneficiile utilizării aspirinei pentru aceste persoane au fost evidente, dar mai puțin accentuate, a explicat cercetătorul.
Deși studiul nu a reușit să clarifice exact motivele pentru care aspirina pare să aibă un impact pozitiv, cercetările anterioare sugerează că aspirina ar putea inhiba semnalele inflamatorii ce contribuie la dezvoltarea cancerului.
Riscul de cancer colorectal nu este inevitabil
În ciuda dovezilor privind eficacitatea aspirinei în prevenirea cancerului colorectal în anumite grupuri, alte studii au prezentat rezultate variabile. Autorii studiului recomandă ca medicii să ia în considerare diverși factori de risc legați de stilul de viață atunci când decid dacă un pacient ar trebui să utilizeze aspirina pentru prevenirea cancerului colorectal.
Dr. Christina Annunziata, vicepreședinte senior al Societății Americane de Cancer, a subliniat că studiul a demonstrat cele mai mari beneficii ale aspirinei pentru persoanele cu cel mai mare număr de factori de risc pentru cancerul de colon.
Totuși, a avertizat că studiul, fiind observațional și nu unul clinic randomizat, are limitări, iar cercetările suplimentare sunt necesare.
Cu toate acestea, studiul poate servi drept „un bun memento” că riscul de cancer colorectal nu este inevitabil și că există măsuri pe care oamenii le pot lua pentru a-l reduce.
„Există lucruri pe care le puteţi schimba cu privire la stilul dvs. de viaţă care vă vor reduce riscul”, a declarat pentru CNN dr. Annunziata, care nu a fost implicată în noua cercetare.
Printre recomandările pentru reducerea riscului de cancer colorectal se numără menținerea unei greutăți adecvate, adoptarea unei diete bogate în legume, fructe și cereale integrale, și limitarea consumului de alcool.
Unele studii arată beneficiile aspirinei, altele nu
Dr. Raymond DuBois, fost președinte al Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului, a menționat că, după ce a observat evoluția recomandărilor privind aspirina timp de mai bine de două decenii, s-a întrebat adesea de ce unele studii indică beneficii, în timp ce altele nu.
El consideră că această cercetare ar putea oferi explicații pentru aceste discrepanțe.
Potrivit lui DuBois, rezultatele studiului arată „în mod destul de convingător” efectele pozitive ale aspirinei, în special pentru grupul cu cel mai mare număr de factori de risc.
„Încercăm pe cât de mult putem să aducem populaţia la o stare mai sănătoasă, dar pentru unii oameni, este foarte dificil să piardă în greutate sau să se lase de fumat. Asta ar putea fi o opţiune simplă, care ar putea ajuta, în special pentru cei care prezintă cel mai mare risc”, a precizat dr. DuBois, director al Centrului de Cancer de la universitatea de medicină din Carolina de Sud, care nu a fost implicat în noul studiu.
Având în vedere că doar două aspirine administrate regulat pe săptămână au demonstrat un beneficiu, acest lucru ar putea reduce unele temeri legate de riscurile de sângerare, mai ales dacă medicamentele sunt luate pe parcursul săptămânii, a menționat el.
Dr. Jennifer Davids, șefa secției de chirurgie colorectală la Boston Medical Center, a exprimat dorința de a preveni cât mai multe cazuri în care pacienții ajung în cabinetul ei, dar a subliniat că nu toată lumea ar trebui să înceapă un tratament cu aspirină fără consultarea prealabilă a unui specialist.
„Este ieftin, este accesibil, dar nu este lipsit de riscuri”, a declarat dr. Davids, care nu a fost implicată în noua cercetare.
Dr. Davids a subliniat că studiul reprezintă un pas important în identificarea celor care ar putea beneficia cel mai mult de utilizarea aspirinei. Totuși, ea a recomandat ca oamenii să consulte mai întâi medicul de familie pentru a stabili dacă aspirina este adecvată pentru situația lor personală.
În plus, medicul a subliniat că administrarea aspirinei nu trebuie să înlocuiască obiceiurile sănătoase, cum ar fi menținerea unei diete echilibrate, practicarea regulată a exercițiilor fizice, evitarea fumatului și limitarea consumului de alcool.
„În niciun caz nu înseamnă că o aspirină va compensa toţi ceilalţi factori, care sunt necesari pentru un stil de viaţă sănătos şi pentru reducerea riscului de cancer la nivel general”, a spus ea.