S-a schimbat legea privind cărțile de identitate

Legea nr. 162/2023 ce vizează modificarea Ordonanței de Urgență nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare pe data de 10 iunie 2023. Ea introduce o prevedere suplimentară, ce stabilește că „nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în RNEP (Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor – n. red.) sunt înregistrate mai mult de zece persoane la adresa respectivă.”

Atenție! Această limită de zece persoane nu se va aplica membrilor familiei extinse. Prin familie extinsă se înțelege titularul dreptului locativ, soțul/ soția acestuia, rudele sale în linie dreaptă și rudele în linie colaterală până la gradul al patrulea.

Ba mai mult, oamenii care găzduiesc străini în casele lor sunt obligați să meargă cu acei străini la evidența persoanelor pentru a-și da consimțământul de a-i lua în spațiu. Atenție! Această regulă nu se va aplica oamenilor care stau undeva în interes de serviciu sau în scop turistic, oamenilor care nu au act de identitate și care sunt internați sau primiți spre îngrijire în instituții de ocrotire/centre de servicii sociale sau centre educative.

Ce trebuie să facă românii care nu locuiesc la adresa din buletin?

În plus, începând cu acest an, este obligatoriu că persoanele care nu locuiesc la adresa din buletin să își schimbe actul de identitate sau să solicite o viză de flotant în termen de 15 zile.

Viza de flotant este o alternativă la schimbarea actelor de identitate, însă durata ei de valabilitate nu poate depăși un an. După expirarea sa, titularul actului de identitate trebuie să se adreseze din nou autorităților locale pentru a o reînnoi pentru o nouă perioadă de până la un an.

Cei care optează pentru viza de flotant trebuie să se adreseze serviciului de evidență a populației și să completeze o cerere în acest sens. Cererea trebuie însoțită de actul de identitate și de un document care să dovedească adresa de domiciliu.

De ce acte avem nevoie când ne expiră buletinul?

Dacă în acest an trebuie să vă reînnoiți buletinul, sunteți nevoiți să mergeți până la Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor și să prezentați următoarele acte:

  • cerere pentru eliberarea buletinului;
  • actul de identitate ce trebuie să expire;
  • certificatul de naștere, în original și în copie;
  • certificat de căsătorie, dacă este cazul;
  • hotărâre de divorț, dacă este cazul și în această situație;
  • documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, în original și în copie;
  • chitanța pentru contravaloarea cărții de identitate;
  • o taxă în valoare de 7 lei, care se achită la Oficiul Poștal de unde se ridică buletinul sau la ghișeul Serviciului Public Comunitar de Evidență a Persoanelor; (Atenție! În cazul buletinelor emise în regim de urgență, taxa este mai mare.);

Nu uitați! După ce ați împlinit 55 de ani, veți primi un buletin permanent, pe care nu mai este nevoie să îl reînnoiți.