Totodată, noua lege implementează o obligație și pentru cei care găzduiesc persoane care n-au înscrisă adresa la care locuiesc în actul de identitate. Aceștia sunt obligați să meargă împreună cu respectiva persoană la evidența persoanelor, pentru a-și da consimțământul de a o lua în spațiu.

Documentul a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial

Este vorba despre Legea 162/2023, care vizează modificarea OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români. Documentul a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare pe 10 iunie 2023.

În ordonanță se introduce o prevedere complet nouă ce stabilește în mod expres că „Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în RNEP (n.red. Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor) sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă”.

Trebuie menționat că această limită de zece persoane nu se aplică în cazul deținătorului imobilului de la respectiva adresă și membrilor familiei extinse.

De asemenea, prin familie extinsă se înțelege titularul dreptului locativ, soțul/soția acestuia, rudele (ale proprietarului sau ale soțului/soției) în linie dreaptă, precum și cele în linie colaterală până la gradul al patrulea (până la veri primari).

Apare și o nouă prevedere ce vizează înscrierea adresei de reședință

Totodată, apare și o nouă prevedere similară ce vizează înscrierea adresei de reședință.

„Nu poate fi înscrisă în actul de identitate mențiunea privind reședința, dacă în RNEP sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă”, arată prevederea, fiind valabile excepțiile amintite anterior.

Noua lege stabilește și că persoana ce găzduiește o altă persoană care n-are înscrisă în buletin adresa la care locuiește efectiv (n.red. timp de 15 zile) are obligația de a se prezenta împreună cu aceasta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor, din raza imobilului, pentru a-și exprima consimțământul de primire în spațiu.

În schimb, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea de domiciliu în interes de serviciu sau în scop turistic fac excepție de la noua regulă.

Amintim că OUG 97/2005 prevedea, până acum, că „persoana care găzduiește o altă persoană, în mod neîntrerupt, pe o perioadă mai mare de 30 de zile are obligația de a anunța poliția sau serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul”.