Zvonurile privind retragerea bancnotei de 50 de euro sunt nefondate. Nicio instituție europeană nu a anunțat vreo măsură de interzicere sau scoatere din circulație a acestei bancnote.

Este vorba doar despre retragerea bancnotelor deteriorate, o practică normală care nu afectează valabilitatea acestora.

De unde a pornit zvonul privind interzicerea bancnotei de 50 de euro?

Un articol apărut online anunța că bancnota de 50 de euro va fi retrasă definitiv începând cu luna aprilie. Informația a fost preluată rapid pe rețelele sociale, fără a fi verificată. Articolul în cauză a fost eliminat ulterior, însă nu înainte de a crea o reacție de panică în rândul utilizatorilor.

Banca Centrală a Spaniei a reacționat prompt, explicând că nu s-a luat nicio decizie privind eliminarea bancnotei de 50 de euro. Toate bancnotele aflate în circulație rămân valabile, iar nicio valoare nu va fi pierdută.

Ce face, de fapt, Banca Centrală a Spaniei cu bancnotele vechi?

Reprezentanții instituției spaniole au explicat că există un proces de rutină prin care bancnotele uzate sau deteriorate sunt retrase din circulație. Acestea sunt apoi distruse și înlocuite cu altele noi.

Acțiunea face parte din activitatea curentă a băncii centrale și nu are legătură cu o retragere oficială, potrivit Euronews.com.

„Unul dintre motivele pentru care se încearcă menținerea bancnotelor într-o stare bună este acela de a facilita verificarea elementelor de siguranță”, a transmis banca.

„Actualizarea periodică a bancnotelor și a elementelor lor de siguranță este o practică obișnuită a fiecărei bănci centrale”, a declarat Rainer Böhme, profesor de securitate și confidențialitate la Universitatea din Innsbruck, Austria.

euro
SURSA FOTO: Dreamstime

Aceeași procedură este aplicată tuturor cupiurilor euro, nu doar celor de 50 de euro. Banca subliniază că, inclusiv în cazul bancnotelor uzate, valoarea acestora nu se pierde și ele pot fi schimbate cu unele noi.

„Din câte știu eu, fiecare bancă comercială face asta înainte de a reumple bancomatele. Prioritatea înlocuirii anumitor cupiuri depinde de tendințele observate în falsificare”, a mai spus Rainer Böhme.

Experții spun că bancnota de 50 de euro este una dintre cele mai utilizate și, implicit, mai supuse uzurii. De asemenea, este o valoare preferată de rețelele infracționale, pentru că oferă un echilibru între volum și valoare.

„Este posibil ca bancnotele de 50 de euro deteriorate să fie mai greu de verificat dacă sunt autentice sau nu și mai dificil de analizat de către mașinile automate – sau poate că sunt mai predispuse la deteriorare din cauza stilului de viață al infractorilor stradali”, potrivit lui Michael Levi, profesor de criminologie la Universitatea din Cardiff, Marea Britanie.

În unele țări, inclusiv Italia, au apărut zvonuri similare, potrivit cărora Banca Centrală Europeană ar urma să elimine această bancnotă din motive de combatere a spălării banilor. Toate aceste informații au fost infirmate oficial de BCE.

Poziția oficială a Băncii Centrale Europene

„Nici Banca Centrală a Spaniei, nici vreo altă bancă centrală din zona euro nu a ordonat retragerea vreunei bancnote euro.

Toate bancnotele rămân valabile și pot fi folosite în continuare”, a transmis BCE într-un răspuns pentru platforma de verificare EuroVerify.

Instituția a mai subliniat că modernizarea bancnotelor și înlocuirea celor uzate este o practică normală. Scopul acestor măsuri este prevenirea falsificării și menținerea siguranței în tranzacții.