Două din trei plăți se fac online, cu telefonul mobil sau cardul
În prezent, două din trei plăți se fac online, cu telefonul mobil sau cardul de credit. Faptul că banii cash sunt din ce în ce mai rar folosiți se vede în numărul bancomatelor, care a scăzut cu 10% în ultimii opt ani.
„Ne uitam în anul 2019, adică prepandemie şi vedeam că 1 din 3 este plată la POS sau plată la cumpătături online. Ce vedem acum e că două plăţi din trei sunt plăţi la POS sau online. Faptul că banii cash sunt mai rar folosiți se vede şi în numărul bancomatelor. Față de acum 8 ani sunt cu aproape 10% mai puține.
Românii retrag mai puţin cash decât în trecut. Un al doilea motiv este că apare un model de bancomat share, adică sunt bancomate folosite de mai multe instituții financiare. O tranzacţie din trei: retragere cash la bancomate, iar comoditatea este doar unul dintre avantaje”, a explicat un reprezentant al unei bănci comerciale într-un interviu acordat pentru TVR.
„Poţi să eviţi şi eventuale costuri de retragere, comisioane de retragere care pot apărea. La finalul unei luni, plătind cu cardul, putem să avem o evidenţă foarte clară asupra tranzacţiilor Putem să ne setăm o serie de alerte care să ne spună: vezi că ai cheltuit cam mulţi bani pe cafele în oraş luna asta. Statul are şi el de câștigat de pe urma plăţii cu cardul.
Plăţile cu cardul sunt o modalitate foarte bună de a controla evaziunea fiscală. Sunt în continuare şi români care preferă lichidităţile. România are cel mai mic nivel de utilizare a serviciilor financiare de bază din Europa. Patru din zece români nu sunt înscriși la vreo bancă. În Norvegia toți adulții au un cont bancar și doar 3% din plăți sunt în numerar”, a adăugat un expert e-commerce.
În ultimul an, a fost înregistrată o scădere numerică a bancomatelor din România
Potrivit informațiilor transmise de către Banca Națională a României (BNR), în ultimul an, a fost înregistrată o scădere numerică a bancomatelor din România. În primul semestru din 2022, numărul bancomatelor furnizorilor de servicii de plăți – PSP-uri (Payments Service Providers) rezidenți era de 10.197 de unități, dar în a doua jumătate a lui 2023 a scăzut la 10.140 de unități, fapt ce confirmă tendința globală de scădere a numărului de bancomate, fenomen observat și de Euromonitor International în 2022.
Tendința de reducere a numărului de bancomate nu înseamnă că vor dispărea complet cândva. Este doar o ajustare la schimbările din societate deoarece oamenii se orientează tot mai mult către alte metode de plată. Un număr impresionant de oameni au renunțat deja la utilizarea banilor cash și se declară mulțumiți de operațiunile electronice pentru că sunt transparente și rapide.