Mașinile second-hand inundate pot să-ți aducă cheltuieli majore

Mașinile care au fost inundate prezintă riscuri majore pentru proprietari și adesea duc la cheltuieli adiționale. Imaginați-vă că furtunile recente care au devastat Europa au lăsat în urmă nu doar distrugeri, ci și un val de mașini avariate de ape. După astfel de catastrofe, multe dintre aceste vehicule sunt reparate sumar și apoi exportate în alte țări, unde ajung pe piața auto second-hand, păcălindu-i pe cei care nu sunt suficient de atenți.

Matas Buzelis, expert în piața mașinilor second-hand, avertizează că recunoașterea unei mașini care a fost inundată nu este întotdeauna simplă. Uneori, problemele cauzate de apă apar doar după o perioadă lungă de utilizare, moment în care noul proprietar se confruntă cu reparații costisitoare.

Așa că, dacă intenționați să achiziționați o mașină second-hand, fiți extrem de precauți, pentru că, pe termen lung, o astfel de achiziție se poate transforma într-o gaură financiară serioasă.

„Apa poate deteriora sistemul electric, motorul și multe alte componente mecanice ale unei mașini. Deși vânzătorii pot repara și usca în totalitate o mașină care a fost avariată de inundații, consecințele vor apărea doar la 6 luni de la achiziționarea mașinii”, spune Buzelis.

Care sunt semnele că o mașină a fost sub apă?

Mașina are un miros suspect și prezintă umezeală ascunsă! Dacă mașina a fost cufundată în apă pentru o perioadă lungă, este aproape imposibil să elimini fiecare urmă de umiditate din interior. Un miros de mucegai în cabină este ca un semn că mașina a fost inundată. Nu ignora asta.

Matas Buzelis sugerează să pornești aerul condiționat la inspecție – dacă simți un miros neplăcut imediat ce aerul începe să meargă, asta înseamnă că umezeala și bacteriile și-au făcut loc în sistem. Atenție și la vânzătorii care încearcă să mascheze mirosul cu odorizante puternice – asta nu este altceva decât un truc ieftin.

Nu te lăsa păcălit de un exterior strălucitor. Verifică locurile unde ar fi putut rămâne captivă apa. Farurile și stopurile aburite pe interior? Un semn clar că vehiculul a fost afectat de apă. Și nu te opri acolo – deschide portbagajul și uită-te la zona roții de rezervă. Dacă găsești urme de umezeală, poți fi sigur că mașina a avut probleme serioase.

„Tapițeria scaunelor unei mașini deteriorate de inundații este adesea înlocuită – uneori chiar și scaunele cu totul. Dacă cumpărați o mașină veche de 10 ani și scaunele sale arată impecabil, înseamnă că probabil au fost înlocuite. În aceste cazuri, întrebați neapărat vânzătorul de ce a făcut acest lucru”, explică Buzelis.

masina inundata, masina sub apa
SURSA FOTO: Dreamstime

Adevărul despre daunele provocate de apa

Să știi un lucru esențial: toate mașinile ruginesc, mai ales în climat rece, dar când vine vorba de inundații, apa face ravagii, iar apa sărată este mult mai periculoasă. Dacă o mașină a fost scufundată în apă sărată, coroziunea devine un inamic tăcut și extrem de agresiv.

Balamalele ușilor, șuruburile din cabină, prinderile portbagajului, arcurile scaunelor, torpedoul – toate aceste locuri sunt primele care vor începe să arate semne de rugină. Iar dacă vezi rugină acolo, imaginează-ți ce nu poți vedea.

Sistemele electrice – dezastrul cu efect întârziat

În zilele noastre, mașinile sunt pline de tehnologie – de la regulatoarele de geam până la sistemele multimedia sofisticate. Iar apa este dușmanul suprem al circuitelor electrice. Problemele electrice nu se manifestă întotdeauna pe loc. Poate că totul va funcționa perfect în primele luni, dar odată ce coroziunea începe să mănânce din contacte, te vei trezi cu un coșmar de reparații.

Când testezi o mașină second-hand, pornește tot: geamurile electrice, computerul de bord, farurile, sistemul multimedia. Fii sigur că funcționează tot, dar ține cont că uneori, necazurile vin pe tăcute și abia după câteva luni te lovești de ele.

Istoricul este prima linie de apărare

Și înainte să te lași sedus de preț, fă-ți temele. Verifică istoricul mașinii – unde a fost înmatriculată, prin ce regiuni a circulat. O astfel de verificare nu îți garantează că mașina a fost ferită de inundații, dar te poate pune pe drumul cel bun.

Dacă afli că mașina a fost într-o zonă afectată de inundații, ia-o ca pe un semn clar că trebuie să investighezi și mai adânc.

„O mașină care are daune produse de inundații nu numai că poate avea nevoie de reparații costisitoare, dar mai grav este că poate fi nesigur de condus. Cel mai bine este să evitați astfel de vehicule, indiferent cât de bine ar arăta din exterior”, adaugă Buzelis.