România continuă să înregistreze creșteri de prețuri în sectorul imobiliar, depășind media UE

Scumpiri în sectorul imobiliar. Oferta imobiliară este tot mai variată în anumite zone datorită dezvoltării ansamblurilor rezidențiale, însă prețurile ridicate și presiunea unui credit ipotecar îngreunează considerabil accesul la o locuință.

România continuă să înregistreze creșteri de prețuri în sectorul imobiliar, depășind media Uniunii Europene și a zonei euro, potrivit declarațiilor oficiale ale BNR. Ritmul de creștere a fost, în medie, de 5,5% în primele luni ale anului 2024, la nivel național.

Apartamentele noi sunt cele mai afectate de aceste creșteri, prețurile majorându-se în medie cu 12% în întreaga țară.

Aceasta înseamnă că un apartament care costa 100.000 de euro anul trecut s-ar putea vinde acum cu cel puțin 10.000 de euro mai mult, iar aceasta este doar o estimare a creșterii medii a prețurilor.

Scumpiri în sectorul imobiliar. În București, de exemplu, prețurile au crescut cu aproximativ 30% în ultimii cinci ani. Anumite cartiere au înregistrat cele mai mari scumpiri. În Pantelimon, de exemplu, prețurile apartamentelor noi aproape s-au dublat. În 2019, prețul pe metru pătrat util era de 929 de euro, iar acum a ajuns la 1.746 de euro.

Creșteri importante de preț s-au observat și în cartiere precum Drumul Taberei, Pipera, Militari și Rahova.

În continuare, cele mai ridicate prețuri pentru apartamentele noi se găsesc în zonele Herăstrău-Nordului și Dacia-Eminescu, unde metrul pătrat util depășește 3.000 de euro.

blocuri noi proprietari de apartamente
SURSA FOTO: Dreamstime

La polul opus, cele mai accesibile cartiere rămân Ghencea și Berceni, unde prețul mediu pe metru pătrat se situează în jurul valorii de 1.200-1.300 de euro.

Scumpiri-record în sectorul imobiliar în București
2019 vs. 2024 (apartamente noi)

  • Preț mediu: +29%
  • Pantelimon: +88%
  • Drumul Taberei: +79%
  • Pipera: +66%
  • Militari: +65%
  • Rahova: +64%

În august 2024, prețurile medii ale apartamentelor de vânzare, atât cele noi, cât și cele vechi, au crescut cu 17% față de aceeași perioadă din 2023

În București, prețul mediu pentru apartamente a urcat cu 24%, ajungând la 1.870 euro pe metru pătrat, comparativ cu august 2023. Piața imobiliară se află în continuare în creștere. Prețurile continuă să urce, deși mulți cumpărători sperau la o scădere pentru a-și putea permite o locuință.

Damian Șerban, Managing Director la R&D Advisers, observă că prețurile cresc din cauza ofertei limitate de apartamente. De asemenea, acestea sunt impulsionate de cererea celor care vor condiții de locuit mai bune și sunt dispuși să plătească mai mult.

„Stocul este mai mic, iar PUZ-urile sunt blocate la nivel de sector. Asta înseamnă că doar cei care au avut autorizaţie emise pe fostele PUZ-uri au putut să construiască. Oamenii se uită după locuinţe mai bune, mai bine conectate şi sunt dispuşi să cheltuie mai mult” a declarat , Damian Şerban, Managing Director, R&D Advisers, în cadrul emisiunii de business ZF Live.