Pompele de căldură pot ajuta la salvarea planetei. Dar ne economisesc și banii?
Pentru tehnologia de încălzire și răcire a locuinței, cunoscută sub numele de pompă de căldură, acest lucru înseamnă mai puține emisii de carbon. Acesta va fi finalul centralelor termice de apartament?
Site-ul The Grid încearcă să vadă cât de bune sunt pompele de căldură pentru climă și dacă sunt rentabile din punct de vedere financiar.
O pompă de căldură este de fapt o mașinărie de încălzire și răcire super eficientă. De fapt, aceasta nu produce căldură, ci o face să circule. Astfel, dacă în casă este prea multă căldură, pompa de căldură poate, practic, să preia căldura din interiorul casei și să o scoată afară. Exact cum face un aparat de aer condiționat. Dacă în casă este prea frig, pompa de căldură poate aduce căldura din exterior în locuință. Și poate face asta chiar dacă aerul de afară este rece.
Pentru că o pompă de căldură face să circule căldura, în loc să o creeze, poate atinge o eficiență de 300 sau 400 %. Pe de altă parte, un sistem de încălzire clasic poate atinge o eficiență de aproximativ 100% în cel mai bun caz. Datorită acestei superputeri eficiente, pompele de căldură nu emit în atmosferă atât de multe gaze cu efect de seră.
Companiile au început să dezvolte o nouă generație de pompe de căldură
Este adevărat că până acum câțiva ani tehnologia a funcționat doar la temperaturi mai blânde. Prima generație de pompe de căldură a fost instalată în statele în care oamenii aveau nevoie de aer condiționat și de puțină căldură suplimentară în timpul iernii.
Dar, în ultimul deceniu, companiile au început să dezvolte o nouă generație de pompe de căldură cu „compresoare cu turație variabilă acționate de invertor”. Această tehnologie oferă pompelor de căldură capacitatea de a transporta mai rapid căldura și a o aduce în interior.
Cât este de rentabilă din punct de vedere financiar
Deci, chiar și cu toate aceste beneficii de economisire a carbonului, trecerea la o pompă de căldură este rentabilă din punct de vedere financiar?
Pompele de căldură, ca și casele, pot avea forme și dimensiuni diferite. Ele pot fi fără sau cu conducte. Pot fi geotermale, de aer sau de apă.
Potrivit site-ului Fixr, pentru o casă de 2.000 de metri pătrați, costul mediu al cumpărării și instalării unei centrale pe gaz se ridică la aproximativ 6.000 de dolari. În schimb, cumpărarea și instalarea unei noi pompe de căldură cu sursă de aer, care se va potrivi în conductele existente, va ajunge la aproximativ 10.500 dolari.
Dar nu uitați de eficiența uriașă a pompei de căldură.
Experții de la Carbon Switch au calculat că trecerea de la o centrală obișnuită la o pompă de căldură cu sursă de aer va aduce anual unei gospodării o economie de aproximativ 950 dolari în facturile la utilități. Asta înseamnă că, în mai puțin de cinci ani, pompa de căldură instalată își va scoate banii, economisind aproape 1.000 de doalri în fiecare an, după aceea.