Așadar, românii cu centrale termice de apartament trebuie să aibă în vedere mai multe lucruri, acum că afară este deja răcoare. De exemplu, aceștia trebuie să își protejeze inclusiv locuința și nu ar trebui să o lase să se răcească foarte tare.
Românii cu centrale termice de apartament trebuie să fie atenți la temperatură
Temperaturile la care ar trebuie să încălziți locuința depind de starea energetică a clădirii în care locuiți. Mai precis, unele clădiri sunt izolate bine, în timp ce altele nu sunt, amintește Galileo.
În cazul în care locuiți într-un bloc de apartamente și împărțiți pereții cu alte apartamente, unele dintre ele încălzesc și pentru dumneavoastră. Astfel, apartamentul este pur și simplu încălzit pasiv.
Potrivit sursei menționate, situația trebuie analizată în funcție de anul de construcție și tipul de clădire:
- Construit înainte de 1977, nerenovat – Ar trebui să încălziți de la o temperatură exterioară de 15 până la 17 grade Celsius;
- Construit între 1977 și 1995 – Ar trebui să încălziți de la o temperatură exterioară de 14 până la 16 grade Celsius;
- Construit după 1995, în conformitate cu Ordonanța de economisire a energiei și Ordonanța de izolare termică – Ar trebui să încălziți de la o temperatură exterioară de 12 până la 15 grade Celsius;
- Casa cu consum redus de energie – Ar trebui să încălziți de la o temperatură exterioară de 11 până la 14 grade Celsius;
- Casă pasivă – Ar trebui să încălziți de la o temperatură exterioară de 9 până la 11 grade Celsius.
Temperatura din interiorul apartamentului vă spune când ar trebui să dați drumul la încălzire
Simultan, temperatura din interiorul apartamentului poate arăta când ar trebui să dați drumul la căldură. Astfel, există și recomandări cu privire la câte grade ar trebui să aibă fiecare cameră. Este vorba despre următoarele valori termice:
- Camera de zi – 20 de grade Celsius;
- Bucătărie – 18 grade Celsius;
- Baie – 21 de grade Celsius;
- Pe hol – 15 grade Celsius.
Chiar dacă depinde de preferințele fiecăruia, nu trebuie să lăsați niciodată apartamentul să se răcească. În cazul în care temperatura din apartament scade, umiditatea crește și începe să se condenseze. Acest lucru poate crea rapid mucegai în apartament și vă poate pune în pericol sănătatea.