BCE va rămâne pe o linie de politică monetară mai strictă

Robert Holzmann, membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat recent că următoarea reducere a ratei dobânzii de către BCE nu se va produce prea curând, având în vedere evoluția inflației din zona euro. Într-un interviu acordat sâmbătă ziarului austriac Kurier, Holzmann a explicat că, în contextul revenirii inflației, BCE va rămâne probabil pe o linie de politică monetară mai strictă.

,,Nu văd nicio reducere a ratei dobânzii în acest moment. Totuși, ceea ce ar putea să se întâmple este că va dura mai mult până la următoarea reducere”, a afirmat el.

Inflația anuală din zona euro a accelerat în luna noiembrie 2024 la 2,2%, față de 2,0% în octombrie, ceea ce depășește obiectivul de 2% stabilit de BCE. Această creștere a inflației ar putea determina BCE să mențină ratele dobânzilor ridicate pentru o perioadă mai lungă, pentru a preveni o revenire puternică a prețurilor. Holzmann a subliniat că există mai mulți factori care ar putea contribui la o inflație persistentă, printre care și creșterea prețurilor la energie.

„Da, există semne de o tendință ascendentă a prețurilor la energie. Dar sunt și alte scenarii care ar putea influența inflația, de exemplu o depreciere mai semnificativă a euro, care ar putea spori costurile importurilor și ar putea alimenta presiunile inflaționiste”, a spus Holzmann. El a adăugat că, în contextul global, aceste evoluții pot fi greu de prevăzut, iar BCE va trebui să rămână flexibilă și să reacționeze în funcție de noile date economice.

Efectele politicii externe asupra economiei europene

În plus, Holzmann a fost întrebat despre posibilele efecte ale politicii comerciale externe asupra economiei europene. El a comentat despre posibilele măsuri protecționiste pe care le-ar putea impune viitorul președinte al SUA, Donald Trump, în special despre tarifele comerciale, și impactul acestora asupra economiei globale. „Un scenariu plauzibil este că tarifele impuse de Trump ar putea duce la o încetinire a creșterii economice, dar ar putea crea și presiuni inflaționiste, în special în Statele Unite, dar și la nivel global”, a spus Holzmann.

Totodată, guvernatorul băncii centrale austriece a subliniat că efectele acestor măsuri vor depinde în mare măsură de evoluția cursului de schimb al dolarului și euro. „Cât de puternic va fi acest efect depinde esențial de cât de mult se va aprecia dolarul și se va deprecia euro”, a încheiat el.