Vestea momentului în România. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), vine cu precizări de ultimă oră despre cardurile pe care va fi încărcat ajutorul pentru alimente și mese calde, în valoare de 250 de lei.

Potrivit sursei citate, până miercuri, 2 milioane de astfel de carduri au fost deja emise. MIPE mai precizează că până la finalul săptămânii urătoare, emiterea tuturor cardurilor ar urma să fie finalizată.

În ceea ce privește modul de distribuire al cardurilor, sursa citată arată că banii vor intra pe card la data la care va fi finalizat procesul de distribuție, conform estimărilor.

Reprezentanții Poștei Române sunt cei care vor livra cardurile la domiciliu, și indiferent dacă persoanele vizate nu vor fi prezente la domiciliu, sunt metode prin care își vor putea primi cardurile.

Când intră banii pe card?

„Până în prezent, au fost emise peste 2 milioane de carduri, iar până la finalul săptămânii viitoare toate cardurile vor fi emise. Preconizăm că aceasta va fi şi data la care se va finaliza procesul de distribuţie.

O posibilă excepţie ar putea surveni în cazul persoanelor care nu au fost găsite la domiciliu pentru a li se înmâna cardul sau care nu au răspuns avizării reprezentanţilor Companiei Naţionale Poşta Română, însă nu există riscul ca vreunul dintre beneficiarii eligibili să nu primească acest sprijin”, se arată în comunicatul MIPE transmis miercuri.

Menționăm faptul că aceste carduri care vor ajunge la beneficiari urmează să fie încărcate cu vouchere în valoare de 250 de lei odată la două luni de zile, până la finalul anului.

Cât timp sunt valabile sumele de pe card?

Sumele sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor, astfel încât ultima tranșă încărcată în luna decembrie 2022 poate fi utilizată până în decembrie 2023.

În momentul în care ajung la beneficiari, cardurile sunt însoțite de scrisori care conţin instrucţiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), dar și de detalii despre magazinele unde se pot utiliza cardurile şi un număr de telefon pentru cazurile în sunt probleme.

Cardurile nu vor putea fi folosite decât de beneficiari, iar în cazul în care aceștia nu se pot deplasa, acestea pot fi încredințate unei persoane apropiate, alături de actul de identitate.

Lunar, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) urmează să actualizeze datele înainte de fiecare alimentare a tichetului social, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite faţă de listele anterioare.

Cine sunt beneficiarii voucherelor sociale?

În ceea ce privește persoanele care vor beneficia de aceste carduri, voucherele sociale sunt acordate în primul rând pensionarilor din sistemul public, care au pensii lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei.

Totodată, beneficiari sunt și persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

În aceeași categorie se încadrează și familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei, familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei, familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare, dar și persoanelor fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.