Meta introduce interoperabilitatea pentru WhatsApp și Messenger cu aplicații terțe

Meta face pași importanți pentru a se conforma cu regulamentele DMA și pentru a permite utilizatorilor să comunice mai ușor între diferite platforme de mesagerie.

Gigantul tehnologic a anunțat că va introduce funcționalități de interoperabilitate pentru cele două platformele majore de mesagerie pe care le deține, WhatsApp și Messenger, ca răspuns la presiunile exercitate de Digital Markets Act (DMA) al Uniunii Europene.

Această schimbare va permite utilizatorilor acestor aplicații să interacționeze cu utilizatori ai altor platforme de mesagerie terțe, inclusiv prin chat-uri de grup, cu suport pentru apeluri video planificat pentru viitor.

Dezvoltarea suportului de interoperabilitate ar fi început în urmă cu doi ani

Meta a început să ofere primele detalii despre interoperabilitate în martie, când a sugerat că funcționalitatea este rezultatul unui proces de dezvoltare desfășurat pe parcursul ultimilor doi ani.

Potrivit lui Dick Brouwer, director în cadrul WhatsApp, Meta lucra deja la această integrare înainte ca DMA să impună cerințe stricte privind interoperabilitatea pentru platformele de mesagerie.

SURSA FOTO: Meta

Cum va Funcționa interoperabilitatea pe WhatsApp și Messenger?

Aplicațiile terțe care doresc să se conecteze cu WhatsApp și Messenger vor trebui să cripteze mesajele folosind protocolul Signal, utilizat și de WhatsApp, și să le împacheteze în format XML. Utilizatorii WhatsApp și Messenger din UE vor primi notificări și memento-uri despre aplicațiile de mesagerie terțe compatibile și vor putea opta dacă doresc sau nu să participe la aceste chat-uri cu terți.

Printre funcționalitățile viitoare se numără opțiuni de gestionare a chat-urilor cu terți, fluxuri de integrare care vor ghida utilizatorii despre utilizarea acestor funcții și posibilitatea de a separa sau combina inbox-urile pentru mesaje provenite de la platformele terțe și WhatsApp.

SURSA FOTO: Meta

Viitoarele actualizări și caracteristici

Meta plănuiește să extindă funcționalitățile dincolo de cerințele de bază ale DMA, adăugând suport pentru caracteristici precum reacții la mesaje, răspunsuri directe, indicații de tastare și confirmări de citire.

Astfel, vor fi introduse chat-uri de grup terțe până în 2025 și apeluri video terțe până în 2027, oferind o integrare și mai profundă între WhatsApp, Messenger și alte platforme de mesagerie.