Anunț pentru cei născuți înainte de 1960! Este absolut obligatoriu să faci asta

Sursă: Dreamstime

Annelies Wilder-Smith, expert de renume mondial și profesor de boli infecțioase emergente atrage atenția că România va avea parte de foarte multe infecții în următoarea perioadă din cauza variantei Omicron. Cine vor fi cei mai vulnerabili în fața acestui val?

O expertă în boli infecțioase atrage atenția că din cauza Omicron majoritatea populației va face o formă a virusului. Aceasta spune că cei vaccinați sunt în continuare protejați de formele grave, spitalizare sau deces.

„Omicron este atât de transmisibil, încât toți vom fi expuși – ne vom infecta cel puțin 80%. Vaccinurile sunt însă în continuare eficiente împotriva formelor grave, spitalizare și decese” , explică Annelies Wilder-Smith, profesor de boli infecțioase emergente la London School of Hygiene and Tropical Medicine și la Institutul de Medicină Socială și Preventivă din Elveția.

Vârstnicii nevaccinați sunt expuși

Potrivit ei, valul Omicron este periculos, mai ales pentru persoanele în vârstă care nu s-au vaccinat. Experta spune că aceștia sunt expuși riscului de a face forme severe și vor avea nevoie de spitalizare.

„Veți avea o tornadă de infecții și majoritatea oamenilor vor avea doar o infecție ușoară. Populația vârstnică vaccinată va fi protejată față de formele grave, dar oameni vârstnici nevaccinați vor fi la risc de forme severe și spitalizare. Probabil că în România veți vedea mai multe decese decât în alte țări cu o rată mai mare a vaccinării la vârstnici. Mesajul pentru România este să vă concentrați foarte mult pe vaccinarea celor vârstnici cu primele doze și cu booster. Orice persoană cu vârsta peste 60 de ani sau mai tânără, dar cu comorbidități, ar trebui să fie vaccinată. E o prioritate”, a explicat aceasta pentru Libertatea.

Două scenarii privind viitorul pandemiei

În ceea ce privește sfârșitul pandemiei, ea spune că este imposibil de prezis, dar sunt două scenarii pe care trebuie să le luăm în calcul.

„Ca întotdeauna, e imposibil de prezis. Cea mai bună modalitate să privim această problemă e să gândim în termeni de cel mai bun scenariu şi cel mai rău. Cred că doar aşa pot planifica societăţile, indivizii, afacerile. Cel mai optimist, odată cu apariţia Omicron, care este fără îndoială un virus asociat cu o boală mai uşoară, dar este mult mai transmisibil, s-ar putea deschide uşa spre o imunitate populaţională. (…)

Dar trebuie să fim realişti şi să luăm în calcul şi cel mai rău scenariu. Acesta ar fi ca următoarea tulpină să fie asociată cu o mai mare severitate a bolii”, a mai spus experta.

Menționăm că, Annelies Wilder-Smith este un expert internațional specializată în boli infecţioase precum Zika, febra dengue, SARS şi acum COVID. Ea este autoare a peste 190 de lucrări ştiinţifice și a fost preşedinta Societăţii Internaţionale de Medicină de Călătorie.