Românii născuți înainte de 1979 prezintă un risc scăzut de infectare cu variola maimuței

Adrian Marinescu, medicul infecționist și directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București, a explicat vineri că persoanele născute înainte de 1979 prezintă un risc scăzut de infectare cu variola maimuței deoarece acestea au fost vaccinate împotriva variolei umane.

„(n.r. dacă suntem vaccinați împotriva variolei umane) suntem (n.r. protejați) într-o mare măsură (n.r. de variola maimuței). Vaccinul pentru variola umană asigură, din fericire, o eficacitate de 80/85% din datele pe care le avem. Ceea ce înseamnă că persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea, au un risc mare de a infecta. Și altceva ce este foarte important: prin vaccinare se asigură o imunitate durabilă de zeci de ani”, a explicat vineri Adrian Marinescu în cadrul unei interviu.

Cum ne putem proteja de variola maimuței?

Întrebat cum ne-am putea proteja de această infecție, Adrian Marinescu ne-a sfătuit să ne spălăm des mâinile cu apă și săpun din abundență și, desigur, să evităm contactul direct cu persoanele care prezintă semne că ar fi bolnave.

„În primul rând, rămânem calmi și echilibrați, ceea ce e foarte important. Nu trebuie nici măsuri restrictive, niciun fel de măsuri. Astfel de cazuri ar trebui supravegheate, pentru că s-ar putea la un moment dat să apară și o formă severă.

Ne întoarcem la regulile de igienă despre care tot vorbim în bolile infecțioase, adică spălatul mâinilor cu apă și cu săpun. Și, foarte important: evitarea contactului cu o persoană care are simptomatologie, mă refer în primul rând la la o erupție cu vezicule, evitarea contactului prelungit. În rest, nu trebuie să facem absolut nimic diferit”, a punctat medicul român.

Întrebat apoi care sunt simptomele specifice variolei maimuței, medicul infecționist a răspuns:

„În primele zile, înainte de a apărea erupția, e simptomatologie cu caracter general: febră și dureri în gât. Pot fi dureri musculare, stare generală proastă, ganglioni inflamați. E greu să îți dai seama.

În momentul în care ai deja erupție, ai erupție cu vezicule care seamănă la un moment dat cu varicela de vărsat de vânt. Dar un ochi avizat pune ușor diagnosticul.

Trebuie ca în momentul în care avem o erupție cu veziculele să ajungem la un medic, că e medicul de familie sau altcineva, care practic să confirme că e o suspiciune sau nu. Și de aici parte de confirmare dacă e cazul.”

România nu are niciun tratament împotriva variolei maimuței

Spre final, acesta a precizat faptul că România nu are niciun „tratament țintit antiviral în momentul de față”.

„Pentru formele ușoare și medii, vorbim clar de tratament simptomatic, de reechilibrare, de monitorizare. E adevărat că sunt în discuții terapii antivirale care se referă la formele severe și aici vom discuta în viitorul apropiat de acele terapii care să fie eficiente pentru pacientul care e critic, eventualul pacient critic care se află în spital.  Dar în acest moment, nu există cam pe nicăieri terapie specifică, e doar în discuție”, a declarat vineri Adrian Marinescu într-un interviu acordat Europa Liberă.